Od 1878. Godine, kada je Crna Gora međunarodno priznata na Berlinskom kongresu, brojne uticajne države počele su da uspostavljaju diplomatske odnose sa našom zemljom. Otud, na Cetinju – tadašnjem centru crnogorske države – egzistiralo je niz inostranih diplomatskih poslanstava. Većina objekata i danas je prepoznatljiva u gradskoj arhitekturi.

Austrougarsko poslanstvo

Austro – Ugarska podigla je svoje poslanstvo 1899. godine, u dijelu grada u kojem je tada tek počet proces urbanizacije. Zgrada je rađena prema projektu arhitekte Josipa Sladea.

Rusko poslanstvo

Sazdano 1903. godine, bivše rusko poslanstvo jedno je od najraskošnijih cetinjskih zdanja. Zgrada je napravljena po planu italijanskog arhitekte Koradinija. Objekat je u velikoj mjeri uništen u požaru, u junu 2012. godine. Rekonstrukcija bivšeg ruskog poslanstva biće realizovana do kraja 2013. godine.

Srpsko poslanstvo

Zgrada bivšeg srpskog poslanstva smještena je u središtu istorijskog jezgra, na Dvorskom trgu. Diplomatsko predstavništvo Srbije prvobitno je, do 1903. godine, bilo smješteno u privatnoj kući u Njegoševoj ulici.

Englesko poslanstvo

Bivše englesko poslanstvo nalazi se u istorijskom jezgru grada, u Njegoševoj ulici. Zgrada je podignuta 1912. godine, kao posljednji objekat diplomatskih predstavništava na Cetinju. Tačno vijek kasnije, rekonstrukcijom bivšeg engleskog poslanstva, počet je projekat „Beautiful Cetinje“.

Francusko poslanstvo

Zdanje francuskog poslanstva smješteno je u istorijskom jezgru grada, na kraju Njegoševe ulice. Podignuto je 1910. godine, a svojim smjelo oblikovanim fasadama izdvaja se u odnosu na ostale reprezentativne zgrade Cetinja.

Italijansko poslanstvo

Baš poput austrougarskog, i italijansko poslanstvo podignuto je u dijelu grada koji je intenzivnije urbanizovan početkom XX vijeka. Gradnja zdanja, rađenog po planu arhitekte Koradinija, završena je 1910. godine.

Tursko poslanstvo

Objekat bivšeg turskog poslanstva smješten je u istorijskom jezgru. Prvobitno, bila je to privatna stambena zgrada, da bi je krajem XIX vijeka, po odobrenju knjaza Nikole, za potrebe rada svog diplomatskog predstavništva, kupila Turska. U zgradi, tada poznatoj pod nazivom „Pašina kuća“, poslanstvo je djelovalo do 1912. godine.

Svoja diplomatska predstavništva na Cetinju su imali i Bugarska, Grčka, Njemačka, Belgija i Sjedinjene Američke Države.

Početkom 1910. godine, Vlada Bugarske je za potrebe poslanstva adaptirala kuću u neposrednoj blizini vladarske rezidencije, na Dvorskom trgu.

Za potrebe svog poslanstva, Grčka je koristila zakupljene privatne kuće – prvo blizu Vojnog stana, zatim u Njegoševoj ulici i, na kraju, kod bolnice.

Sjedište njemačkog poslanstva nalazilo se u privatnoj kući Jovana Milunovića, u Njegoševoj ulici. Kuća je danas stambeni objekat.

Belgijski vicekonzulat nalazio se na Dvorskom trgu, u kući trgovca i hotelijera Vuka Vuletića.

Američko poslanstvo nalazilo se u hotelu „Lokanda“, gdje je boravio sekretar poslanstva. Sa druge strane, izvanredni poslanik Sjedinjenih Američkih Država i opunomoćeni ministar boravio je u Atini i bio je diplomatski predstavnik za Grčku i Crnu Goru.