Teritorijom Prijestonice Cetinje obuhvaćeno je područje dva nacionalna parka, po čemu je turistička ponuda grada na tom planu jedinstvena u Crnoj Gori. Riječ je o nacionalnim parkovima „Lovćen“ i „Skadarsko jezero“.

Nacionalni park „Lovćen“

Nacionalni park „Lovćen“ obuhvata centralni i najviši dio istoimene planine, koja za Crnogorce predstavlja simbol slobode. Park se prostire na površini od 6,4 hiljade hektara. Njegova najniža tačka je raskršće puteva u mjestu Krstac (927 metara nadmorske visine), a najviša vrh Štirovnik (1.749 m). Najpoznatiji motiv NP „Lovćen“, svakako je Jezerski vrh, na kojem se nalazi mauzolej duhovnom i svjetovnom vladaru, pjesniku i filozofu Petru II Petroviću Njegošu.

Do te impozantne građevine dolazi se putem sa Cetinja, a uspinjanje do mauzoleja kruna je posjete Nacionalnom parku „Lovćen“. Granicama NP „Lovćen“ obuhvaćeno je i poznato izletište na Ivanovim koritima, gdje se nalazi čitav niz sadržaja – počev od ugostiteljskih, sve do sportsko – rekreativnih.

Adresa sjedišta: Ivanova Korita, Cetinje
Telefon: 067 344 658
E-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Nacionalni park „Skadarsko jezero“

Adresa sjedišta: Vranjina bb
Telefon: 020 879 100
E-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli. , Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Uz površinu koja, zavisno od vodostaja, varira od 370 do 530 kilometara kvadratnih, Skadarsko jezero najveća je slatkovodna površina na Balkanskom poluostrvu. Na jezeru, koje svojim većim dijelom pripada teritoriji Crne Gore, boravi oko 280 vrsta ptica, među kojima i kudravi pelikan – koji, ujedno, predstavlja i zaštitni znak NP „Skadarsko jezero“.

Tokom proteklih epoha, prostor Skadarskog jezera sa priobaljem bio je stjecište različitih civilizacija koje su ostavile snažan pečat u kulturno – istorijskom nasljeđu tog područja. Na ostrvima Skadarskog jezera danas se nalaze brojna srednjevjekovna utvrđenja, crkve i manastiri.

Nacionalnom parku „Skadarsko jezero“ pripadaju i dva gradića – stara urbana jezgra sa specifičnom arhitekturom, Rijeka Crnojevića i Virpazar. Oba naselja danas su poznata po ugostiteljskim objektima u kojima se služe tradicionalni specijaliteti. Među drugim mjestima na teritoriji Prijestonice Cetinje, koja pripadaju NP „Skadarsko jezero“, svakako, ne treba izostaviti Žabljak Crnojevića, Karuč i Dodoše.