Kašćelan: Ideali antifašizma i sekularne države nemaju alternativu
13.11.2020

Prijestonica Cetinje s pijetetom se sjeća svojih 49 narodnih heroja i ponosno ističe jedinstveno znamenje koje nosi – Grad heroj. U smutnom vremenu, u kojem živimo, ideali antifašizma, čovjekoljublja, građanskog društva i sekularne države, ne smiju imati alternativu, ocijenio je gradonačelnik Prijestonice Cetinje Aleksandar Kašćelan u video obraćanju povodom 13. novembra -  Dana oslobođenja Cetinja.

“Cetinje je vazda bilo vjesnik slobode i simbol nade i trajanja, istrajnosti i posvećenosti slobodarstvu. Cetinje je zrcalo našeg identiteta u kojem se ogledaju i prošle i buduće generacije. Zato razvoj Cetinja po mjeri građana, kao crnogorske i evropske prijestonice, kao simbola nacionalnog identiteta i milenijumskog trajanja crnogorske države, kao okosnice svake državne politike, ostaje prioritet lokalne uprave”, poručio je Kašćelan.

On je, čestitajući građanima i građankama Dan oslobođenja, naveo da su ostvareni rezultati lokalne uprave najsnažniji “vjetar u leđa da planiramo, gradimo i razvijamo slobodarsko, junačko, naše Cetinje!” 

 Kašćelan je podsjetio da Prijestonica Dan oslobođenja obilježava u okolnostima epidemije novog koronavirusa koji je postavio brojne izazove pred lokalnu samoupravu, privredne subjekte i građane.

“Odlučni u namjeri da se suprotstavimo epidemiji koja je zahvatila cijeli svijet, lokalna uprava već gotovo devet mjeseci u saradnji sa nacionalnim vlastima, nadležnim zdravstvenim ustanovama, institucijama i službama, privredom i građanima čini sve da se posljedice ublaže i sačuvaju ljudski životi, kao najveća vrijednost”, kazao je on.

Kašćelan je naveo i da je Prijestonica Cetinje stavila je na raspolaganje lokalnoj zajednici sve raspoložive resurse za djelovanje u ovakvim situacijama, podsjetivši na brojne akcije koje su organizovane radi prevencije širenja korona virusa.

Gradonačelnik Kašćelan je, sagledavajući učinjeno između dva praznika, istakao da je nastavljena finansijska konsolidacija, da su ostvarene uštede i odlična realizacija budžeta i Programa razvoja Prijestonice, ali i da je drugu godinu zaredom nastavljeno sa smanjenjem duga.

“Situacija se znatno promijenila pojavom korona virusa, ali se, bez obzira na te otežavajuće okolnosti, u Prijestonici Cetinje radilo na više infrastrukturnih i kapitalnih projekata, za koje je u ovoj godini  opredijeljeno oko 5,6 miliona eura”, rekao je on.

Ispunili smo i najavljeno na svečanoj sjednici Prijestonice od prije godinu, kazao je Kašćelan, navodeći da je lokalna uprava kupila zemljište na kojem se nekada nalazio hotel Lokanda i potpisala kupoprodajni ugovor s preduzećem Izbor iz Bara, čime je realizovan još jedan projekat iz Programa razvoja.

Govoreći o prioritetima Prijestonice za 2021. godinu, Kašćelan je, između ostalog, naveo uređenje trga na Njegušima, izgradnju pomoćnog terena i svlačionica za FK Lovćen, uređenje hotela Sport In, adaptaciju krova i zamjenu spoljne stolarije na Sportskom centru Cetinje.

„Planirali smo uređenje gradskog trga kod spomenika Ivana Crnojevića, platoa ispred Biljarde i Ćipura, saniranje podvožnjaka, platoa ispred Zetske Banovine, rješavanje prostornih kapaciteta RTV Cetinje, nastavak ulice Nova 5, 6 i 8 i njeno spajanje sa Belvederskom ulicom“, kazao je gradonačelnik.

Predsjednica Skupštine Prijestonice Cetinje Maja Ćetković kazala je u video obraćanju povodom Dana oslobođenja da „biti Cetinjanin, znači biti žitelj malog grada velike prošlosti“.

„Jer unazad, bezmalo 550 godina, u istoriji Crne Gore ne postoji nijedan događaj koji nije vezan za Cetinje. Ovaj grad u kojem se uvijek smatralo da “životi pripadaju domovini” ima duboko ukorijenjenu tradiciju patriotizma, a tokom čitave istorije, Cetinjani su bili vođeni težnjom za slobodu, i čestitom namjerom bezuslovne odbrane svog Grada. Sa Cetinja je još u 17. vijeku ponikla ideja obnove crnogorske nezavisnosti, odavde se širio borbeni, slobodarski duh crnogorskog naroda, ovdje je postavljen državotvorni temelj, a posebnu, semantičku vrijednost grada, predstavlja utemeljeni nacionalni i kulturni identitet“, ocijenila je Ćetković.

Prema njenim riječima, na tradiciji zasnovan, slobodarski duh Cetinja, došao je do izražaja i u Drugom svjetskom ratu, a rodoljubivi Cetinjani su svih godina rata aktivno učestvovali u narodno-oslobodilačkom pokretu, sa rezultatima za divljenje.

„U tom ratu, bezgranična slobodoljubivost Cetinjana, plaćena je velikim ljudskim žrtvama koje su dale 49 narodnih heroja, pa je Josip Broz Tito grad odlikovao ordenom Grada heroja. Zato danas, kao “pokoljenja koja djela sude” djelotvornoj i uvijek aktuelnoj istini opredjeljenja naših predaka koja je izvirala iz najdubljih vrela slobodarske tradicije, vjekovnih patnji i nadčovječanskih napora da grad ne bude pokoren, izražavamo veliku zahvalnost i duboko poštovanje svima onima koji učiniše da doprinos Cetinja i u Drugom svjetskom ratu – istorija potvrdi…“, kazala je Ćetković.

Povodom 13. novembra, Dana oslobođenja Prijestonice Cetinje, dodijeljene su studentske nagrade najboljim studentima osnovnih studija fakulteta čije je sjedište u  Prijestonici, kao studentima koji imaju prebivalište u Prijestonici, a studiraju van Cetinja.

Nagrađena je studentkinja Fakulteta dramskih umjetnosti Lolita Mikhailova čiji je indeks uspjeha 9.82, Jovana Lipovina sa Fakulteta za crnogorski jezik i književnost (9,92), Iva Drekalović sa Muzičke akadimije (9,93) i Miloš Nikolić sa Fakulteta likovnih umjetnosti (9,83 ). Dodijeljene su nagrade i studentima koji studiraju van Cetinja – Jovanu Jablanu sa Fakulteta pravnih nauka, čiji je indeks uspjeha 9.67, Nataši Vukićević sa Fakulteta za prehrambenu tehnologiju, bezbjednost hrane i ekologiju (9,81), kao i Jakovu Markoviću sa Fakulteta umjetnosti (9,00).

U ime studenata zahvalio se Jovan Jablan, koji je kazao da nagrada, koja im je dodijeljena, predstavlja satisfakciju za uložen trud, rad i sve uspjehe postignute u prethodnoj akademskoj godini.

„Ova nagrada je i veliki podstrek za dalje. Podstrek da nastavimo putevima svojih ambicija, jednakom potrebom za sticanjem novog znanja i iskustva, nadahnuti željom sopstvenog usavršavanja. Pored toga, što je još bitnije, ona predstavlja podstrek da tim istim znanjem i stečenim iskustvom doprinosimo napretku svoga grada i svoje države, jer se ljubav prema mjestu u kojem smo odrasli, mjeri samo doprinosom“, rekao je on.

Povodom Dana oslobođenja Prijestonice Cetinje predsjednica Skupštine Maja Ćetković i predsjednik Udruženja boraca Narodno – oslobodilačkog rata i antifašista Cetinja Stevan Radunović položili su, u znak poštovanja prema herojima NOB-a i antifašističke borbe, vijenac na spomen kosturnicu. Vijenac je položen i na spomenik palim borcima ispred Vlaške crkve.

Ovdje možete preuzeti govor gradonačelnika Aleksandra Kašćelana

 

Ovdje možete preuzeti govor predsjednice skupštine Maje Ćetković

Pogledajte promo film Prijestonice Cetinje o rezultatima rada lokalne uprave između dva praznika. 

 

 
DRUŠTVENE MREŽE

pratite nas i na
društvenim mrežama

KONTAKT

Adresa: Bajova 2 (kancelarije 1, 2)
Telefon: 041 241 281
E-mail: gradjanski.biro@cetinje.me

E-GRAD
BIZNIS ZONA
JEZIK
Prijestonica Cetinje © 2018