Prijestonica Cetinje obilježava Svjetski dan knjige
18.04.2024

Prijestonica Cetinje obilježiće Svjetski dan knjige u četvrtak 25. aprila 2024. godine, razgovorom sa autorkama Jasenkom Lalović i Tatjanom Ćalasan.

 

Događaj će se održati u Kraljevskom pozorištu Zetski dom sa početkom u 20 sati.

 

Jasenka Lalović je Paštrovka, rođena u Baru, juna 1965. godine. Odrasla je u Buljarici, pored mora i zauvijek ostala zaljubljenik njegovog mirisa i plavih širina. Osnovnu školu zvršila je u Petrovcu, pohađala Gimnaziju u Baru, potom je upisala studije sociologije na Filozofskom fakultetu u Beogradu. Oduvijek se bavila pisanjem, ali je tek u pedesetim godinama objavila svoj prvi roman. “S one bande moje gore” je njen prvi roman, kojim je započela pisanje trilogije Brda od pelina.

 

Trilogija Brda od pelina zaokružuje sagu o četiri generacije žena jedne crnogorske porodice, obuhvatajući period od kraja devetnaestog vijeka, pa sve do kapitulacije Italije u Drugom svetskom ratu. Ovo je priča o ženama koje nemaju pravo na poraz i koje se hvataju u koštac sa svim što im je dodijeljeno na dan kada su se rodile. Ujedno, roman govori i o muškarcima, a kroz prikaz života brojnih likova oslikane su univerzalne životne borbe. Trilogija "Brda od pelina" Jasenke Lalović, se proteklih godina, nalazi u samom vrhu najprodavanijih naslova u Srbiji, Crnoj Gori i regionu. Autorka će predstaviti i svoj najnoviji roman “ Bastadur”.

 

Tatjana Ćalasan je autorka prve audio-vizuelne zbirke poezije, koju čine 82 pjesme pod nazivom “ Neću romea, hoću tebe”. Ova zbirka predstavlja multimedijalni projekat i ozbiljan iskorak na književno-stvaralačkoj sceni, ne samo crnogorskoj.

 

Rođena je 1977. godine u Zenici, sa stalnom adresom u Podgorici. Davno je željela da bude operska pjevačica. Žena gorštak, odana planini i kamenu, dobro uštimovanoj violini i pjesmi. Ponosna je na sve svoje đake i studente po šarenom svijetu i najviše voli kada ljudi zavole njemački jezik, malo zbog nje, a mnogo više zbog sebe. Prije zbirke “Neću romea, hoću tebe”, 2021. godine je izdala svoju prvu “Gramofon na jednu noć”.

DRUŠTVENE MREŽE

pratite nas i na
društvenim mrežama

KONTAKT

Adresa: Bajova 2 (kancelarije 1, 2)
Telefon: 041 241 281
E-mail: gradjanski.biro@cetinje.me

BIZNIS ZONA
JEZIK
Prijestonica Cetinje © 2018