Svečano obilježen jubilej 10 godina bratimljenja Prijestonice Cetinje i Gaziantepa
09.02.2024

Povodom obilježavanja jubileja 10 godina od potpisivanja Sporazuma o bratimljenju između Cetinja i turskog grada Gaziantepa, u Kulturnom centru tog grada otvorena je izložba fotografija Prijestonice.

 

Obraćajući se prisutnima na svečanosti, zamjenik gradonačelnika Prijestonice Cetinje Marko Brnović iskazao je zadovoljstvo povodom organizacije ovog događaja, navodeći da njime slavimo ne samo godine uspješne saradnje i prijateljstva, već i snagu zajedništva koje gradimo između naših gradova.

 

„Sporazum o bratimljenju koji su prije jednu deceniju potpisali Prijestonica Cetinje, kao istorijski i kulturni centar Crne Gore i Gaziantep, kao jedan od najstarijih gradova na planeti sa značajnim kulturno-istorijskim nasljeđem, smatramo simbolom dugotrajnog prijateljstva, bliskosti i obećanja o uzajamnoj podršci u širenju vrijednosti solidarnosti i zajedništva. Iako geografski udaljeni, Cetinje i Gaziantep dijele izvanredne sličnosti počevši od velikog kulturno-istorijskog značaja za svoje zemlje, bogatog nasljeđa, kao i zajedničke vizije gradskih uprava. Naša dva grada su kroz vjekove postojanja čuvala svoj jedinstveni identitet i bili svjedoci važnih istorijskih događaja i promjena, istovremeno noseći duh ponosa, hrabrosti i neprolazne tradicije koja se prenosi sa generacije na generaciju“, kazao je Brnović.

 

On je istakao da ova dva grada danas dijele i zajedničko članstvo u UNESCO Mreži kreativnih gradova, odnosno da je Gaziantep UNESCO-ov grad gastronomije od 2015. godine, dok je Prijestonica Cetinje nedavno pristupila ovoj inicijativi kao jedini grad sa Zapadnog Balkana u kreativnoj dimenziji “Dizajn”.

 

„Imamo mnoštvo zajedničkih vizija, što uliva poverenje da će značajni projekti u ključnim oblastima za naše građane biti realizovani u budućnosti na obostrano zadovoljstvo, a upravo su susreti poput ovoga podstrek za unapređenje tradicionalno dobrih veza i prijateljskih odnosa. Nadam se da ćemo ih iskoristiti kako bismo još bolje zajednički radili u interesu građana koje predstavljamo, rješavali probleme koje dijelimo, podsticali društveni i ekonomski razvoj, ali i širili ideje i vrijednosti sloge, solidarnosti i saradnje.“, zaključio je Brnović.

 

Na izložbi, kojoj su prisustvovali predstavnici gradske uprave Gaziantepa, počasni konzul Crne Gore u Gaziantepu Koraj Aksoj, kao i veliki broj građana, izložene su fotografije Prijestonice i njenog kulturno-istorijskog nasljeđa, a ovom prilikom prisutnima obratio se zamjenik gradonačelnice dr Mehmet Berk.

 

„Cetinje i Gaziantep su dva grada od izuzetnog značaja za naše zemlje, sa duboko ukorijenjenom istorijom. Kao gradovi pobratimi, Gaziantep i Cetinje već 10 godina dijele prijateljske odnose i dijele projekte u oblasti trgovine, kulture i sporta. Zahvaljujem se cetinjskoj delegaciji na posjeti i počasnom konzulu Crne Gore gospodinu Aksoju i nadam se da će vaša posjeta biti plodonosna“, zaključio je dr Berk.

 

Održan je i sastanak u kabinetu gradonačelnice Fatme Šahih sa predstavnicima gradske uprave, gdje je dogovorena realizacija projekata u oblasti IT sektora, privrede i društvenih aktivnosti, sa posebnim akcentom na djecu i mlade.

DRUŠTVENE MREŽE

pratite nas i na
društvenim mrežama

KONTAKT

Adresa: Bajova 2 (kancelarije 1, 2)
Telefon: 041 241 281
E-mail: gradjanski.biro@cetinje.me

BIZNIS ZONA
JEZIK
Prijestonica Cetinje © 2018