Fudbalski stadion na Obilića poljani

Fudbalski stadion na Obilića poljani izgrađen je 1957. godine. Do tada, cetinjski fudbalski klubovi svoje mečeve igrali su na stadionu pod Orlovim kršem.

Stadion se nalazi nadomak istorijskog jezgra Prijestonice Cetinje, a njegov aktuelni kapacitet danas iznosi oko hiljadu sjedećih mjesta. Svoje prvenstvene mečeve, na Obilića poljani, igraju FK “Lovćen” i FK “Cetinje”.

U vrijeme kada je napravljen, stadion je ispunjavao kriterijume za odigravanje mečeva u najvišem takmičarskom rangu u SFR Jugoslaviji. Stadion je zvanično otvoren 1957. godine, susretom Druge savezne lige – zona ‘B’ između “Lovćena” i dubrovačkog “GOŠK”-a (2:1).

Tokom dosadašnjih dekada, na Obilića poljani odigrani su brojni susreti za pamćenje – počev od razdoblja SFR Jugoslavije i niza drugoligaških derbija protiv titogradske “Budućnosti”, preko tadašnjih gostovanja respektabilnih jugoslovenskih ekipa poput “Vardara” (Skoplje), “Radničkog” (Niš), OFK “Beograd”, “Spartaka” (Subotica), “Napretka” (Kruševac), “Prištine” ili “Rada” (Beograd), sve do mečeva Kupa maršala Tita protiv zagrebačkog “Dinama” (1971) i beogradskog “Partizana” (1985, 1988).

Upravo duel osmine finala Kupa Jugoslavije “Lovćen” – “Dinamo” Zagreb (1:2, 28. februar 1971) najposjećeniji je sportski događaj na stadionu na Obilića poljani. Pomenuti meč, naime, pratilo je više od 6.000 navijača.

Na cetinjskom fudbalskom stadionu, 13. jula 1988. godine, svečano je otkriveno spomen obilježje fudbalerima i rukovodiocima Fudbalskog kluba “Lovćen”, stradalim tokom Drugog svjetskog rata.

Stadion u Prijestonici, prošlih decenija, u više je navrata bio domaćin finala republičkog Kupa Crne Gore, a 7. juna 1998. godine, na njemu je odigran prijateljski susret mladih reprezentacija Crne Gore i Albanije (2:1).

Iste godine, na Obilića poljani odigran je i prvi prvoligaški susret. Naime, sastav “Mogrena” iz Budve, usljed rekonstrukcije svog stadiona, u drugom kolu Prve SRJ lige, na Cetinju je ugostio ekipu “Zemuna” (1:0).

Na Obilića poljani je 29. juna 2006. godine odigrana prva međunarodna fudbalska utakmica od osamostaljenja Crne Gore. Naime, U-17 reprezentacija Crne Gore tada je ugostila Bosnu i Hercegovinu (1:1). Kroz četiri godine, 11. oktobra 2010. godine, na cetinjskom stadionu odigrana je i utakmica mladih reprezentacija Crne Gore i Libije (1:1).

Još jedan značajniji datum u novijoj istoriji cetinjskog stadiona je i 11. avgust 2007. godine, kada je na Obilića poljani na programu bio prvi prvoligaški duel fudbalera “Lovćena”. U okviru premijernog kola Prve CFL 2007/08, “Lovćen” i OFK “Petrovac”, pred gotovo 2.000 gledalaca, podijelili su bodove (2:2).

Tokom 2011. godine, urađen je projekat rekonstrukcije stadiona na Obilića poljani. Pomenutim projektom predviđena je gradnja tribine kapaciteta 3.800 sjedišta, te instalacija reflektora za odigravanje večernjih susreta.

Procijenjena vrijednost investicije, zahvaljujući kojoj bi stadion u potpunosti bio uređen i prilagođen standardima neophodnim za odigravanje međunarodnih susreta, iznosi 3,5 miliona eura.

Dvorana Sportskog centra

Zgrada u kojoj se nalazi dvorana Sportskog centra, izgrađena je 1910. godine, za potrebe funkcionisanja Crnogorske vojske. Otud, objekat je dobio naziv Vojni stan, koji je aktuelan I danas. Velika sportska dvorana u pomenutom je objektu napravljena još pedesetih godina prošlog vijeka, a dogradnja sale i njena potpuna fizička rekonstrukcija, realizovana je početkom osamdesetih.

Dvorana Sportskog centra na Cetinju danas zadovoljava kriterijume za odigravanje domaćih i međunarodnih rukometnih i košarkaških susreta, a povremeno je i u funkciji drugih sportova, poput stonog tenisa, boksa, džudoa i ostalih. Kapacitet tribina iznosi oko 1.500 sjedećih mjesta.

Prvi značajniji susreti u cetinjskoj dvorani odigrani su krajem osamdesetih godina, kada Rukometni klub “Lovćen” postaje član Prve savezne lige SFR Jugoslavije. Od prve polovine devedesetih, u njoj se igraju i mečevi najjačeg košarkaškog ranga u SR Jugoslaviji – tadašnje “YUBA lige”.

U dvorani Sportskog centra svoje mečeve, između ostalih, igraju Rukometni klub “Lovćen” i Košarkaški klub “Lovćen”, a na njenom parketu nerijetko nastupaju muška rukometna, te ženska košarkaška reprezentacija Crne Gore.

Prvi put, jedan susret u sklopu međunarodnih takmičenja, u cetinjskoj dvorani odigran je 1997. godine, kada je RK “Lovćen”, u Kupu EHF, ugostio rumunski “Minaur”. Posebno poglavlje u istorijatu pomenutog sportskog objekta, svakako, predstavljaju nastupi RK “Lovćen” u EHF Ligi šampiona, tokom sezona 2000/01. i 2001/02. Pred cetinjskom publikom tada su nastupala neka od najznačajnijih imena evropskog klupskog rukometa, poput “Kila”, “San Antonija” ili “Koldinga”. Od 1997. godine do danas, rukometaši “Lovćena” u cetinjskoj su dvorani odigrali više od 30 utakmica u evropskim klupskim takmičenjima.

U međunarodnim takmičenjima nastupali su i košarkaši “Lovćena”, koji su, u sezoni 1998/99, u Kupu Radivoja Koraća, ugostili italijanski “Virtus”, slovenačku “Krku” i izraelski “Hapoel”.

Tokom novijeg razdoblja, uz mečeve domaćih i evropskih takmičenja, RK “Lovćen” u dvorani Sportskog centra igra i susrete regionalne SEHA lige, a KK “Lovćen” nastupao je u regionalnoj Balkanskoj ligi.

Pred punim tribinama cetinjske sportske dvorane, nerijetko nastupaju i reprezentacije Crne Gore, među kojima prednjače rukometaši i košarkašice.

Među značajnije datume spada 10. januar 2007, kada je u cetinjskoj dvorani prvi put nastupila muška rukometna reprezentacija Crne Gore. Pred blizu 2.000 gledalaca, naši su reprezentativci tada, u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo, porazili Austriju (31:24), a do danas su u Prijestonici odigrali još dva kvalifikaciona susreta – protiv Belgije i Letonije.

Ženska košarkaška reprezentacija Crne Gore, od obnove nezavisnosti do danas, sve svoje domaće susrete odigrala je na Cetinju. Riječ je, prije svega, o kvalifikacionim ciklusima za plasman na Evropsko prvenstvo 2011. godine, te 2013. godine.