Položen vijenac na Spomen-ploču braniocima Lesendra
08.09.2023

Povodom obilježavanja jubileja 180 godina od bitke za Lesendro, danas je položen vijenac na Spomen-ploču posljednjim braniocima tog ostrva.

Događaju su prisustvovali zamjenik gradonačelnika Prijestonice Marko Brnović, predsjednik SUBNORA Crne Gore Zuvdija Hodžić, potpredsjednici te organizacije Milojica Dakić i Stevan Radunović, generalni sekretar Dragan Mitov Đurović, predstavnici mjesnih zajednica Ljubotinj i Virpazar, kao i predstavnici Udruženja boraca i antifašista Cetinja, Bara i Podgorice.

Prisutnima se obratio potpredsjednik Saveza udruženja boraca i antifaštista Crne Gore Stevan Radunović, koji je naveo da je ovo kultno mjeto bilo izuzetno značajna strategijska tačka za Crnogorce, te da ono danas budi osjećanja poštovanja, pijeteta prema palim vitezovima, ali i osjećaj obaveze i odgovornosti.

“Događaj iz 1843. godine je primjer koji je služio budućim generacijama kao nauk kako se voli svoja zemlja, kako se brani i što se sve za nju može i mora žrtvovati. Sigurno je njihov duh i njihova poruka bila prisutna i kod slavnih potomaka koji su 35 godina nakon tog događaja oslobodili Lesendro, Vranjinu i Žabljak, a bila je sigurno prisutna i u narednim generacijama koje su kroz sve bojeve koje je Crna Gora vodila dali aktivno učešće i nemjerljiv doprinos”, istakao je Stevan Radunović.

Spomen-ploča na tvrđavi podignuta je u znak sjećanja na borce koji su poginuli braneći Lesendro od više hiljada vojnika skadarskog vezira Osman-paše i time ušli u istoriju i legendu.

Braneći Lesendro, 8. septembra 1843. godine, poginulo je 25 crnogorskih boraca, većinom iz Ljubotinja. Poginuli borci su: Savo Vojvodić, Klopan Vujanović, Šutan Vujanović, Dumo Vujović, Kojan Vujović, Nikola Vujović, Ilija B. Vujović, Ilija P. Vujović, Prele Vujović, Mrđan Vukićević, Vukale Vuksanović, Petar Đurašević, Škrnjo Kaluđerović, Vuko Kasom, Drago Kasom, Markiša Knežević, Jokica Laličić, Ilija Lekić, Marko Markišić, Savo Mašanović, Mićun Pejaković, Kojica Prlja, Belo Radoman, Ilija Radoman i Jovo Radoman.

DRUŠTVENE MREŽE

pratite nas i na
društvenim mrežama

KONTAKT

Adresa: Bajova 2 (kancelarije 1, 2)
Telefon: 041 241 281
E-mail: gradjanski.biro@cetinje.me

BIZNIS ZONA
JEZIK
Prijestonica Cetinje © 2018