KONKURS za umjetnike/ce za slikanje murala na Cetinju
28.08.2023

Ambasada Kraljevine Holandije, u saradnji sa Centrom za ženska prava i Prijestonicom Cetinje poziva sve zainteresovane umjetnike/ce da učestvuju u konkursu za izradu murala koji će predstavljati najznačajnije žene 19. i 20. vijeka a koji se realizuje u okviru projekta “Izuzetne žene Crne Gore”.

Prijestonica Cetinje prepoznaje i afirmiše značaj žena u istorijskoj i kulturnoj vertikali crnogorske istorije promovišući emancipatorsku ulogu izuzetnih žena naše povijesti kroz podizanje svijesti građana o njihovom životu i radu, kao i važnoj ulozi koju su odigrale u društveno-istorijskim i kulturnim tokovima kroz različite oblasti djelovanja za bolje i pravednije društvo. Stoga, ohrabrujemo sve umjetnike/ce da se prijave na navedni konkurs za oslikavanje murala Jeleni Vicković na Cetinju.

Sredstva za materijal su obezbijeđena, kao i honorari za umjetnike. Prispjeli radovi koji nijesu izabrani neće biti korišćeni u druge svrhe. Realizacija murala planirana je za septembar mjesec.

Za prijavu je potrebno poslati kratak CV na engleskom, ilustraciju pethodnih radova (portfolio) i skicu/e za predloženi/e mural/e. Planirana površina murala je oko 4 x 4 metra, ali postoji mogućnost i za oslikavanje veće površine, pa molimo umjetnike koji se prijave na konkurs da imaju u vidu da će eventualno biti potrebno skicu prilagoditi raspoloživom zidu.  

Prijave i/ili zahtjev za dodatne informacije slati na: izuzetnezenecg@gmail.com    

Konkurs je produžen do 10. septembra 2023. godine!

Više informacija o detaljima konkursa na: Centar za ženska prava / Women's Rights Center

 

JELENA VICKOVIĆ (1849-1908)

Odlučna i posvećena vizionarka koja je transformisala crnogorsko društvo i postavila temelje obrazovanja žena u Crnoj Gori, Jelena Vicković ne samo da je bila prva učiteljica u Crnoj Gori, već je i bila revolucionarka i prosvetiteljka, preuzevši na sebe težak zadatak obrazovanja đevojčica onog vremena. Nakon što je završila školovanje u Kotoru, 1867. godine dolazi na Cetinje i osniva prvu neinstitucionalnu žensku školu. U svom stanu okupljala je djecu iz siromašnih porodica a njenim dolaskom na Cetinje se prvi put u istoriji zemlje posvećuje pažnja obrazovanju ženske đece.

Otvorila je prvu privatnu školu za djevojčice 1871/72. godine na Cetinju a dvije godine od osnivanja, donesena je odluka da njena škola preraste u prvu crnogorsku državnu školu za obrazovanje ženske đece. Opismenila je stotine đevojčica, đevojka i žena u Crnoj Gori učeći ih čitanju, pisanju, računanju, ručnim radinostima i poukama iz dramske umjetnosti.

Šest godina nakon nakon njene smrti a četrdeset i tri nakon što je otvorila svoju školu, zakonom je uređena obaveza školovanja ženske đece u Crnoj Gori. Njena smrt je zabilježena kao nestanakduhovne majke našeg pismenog ženskog svijeta”.

 

 

DRUŠTVENE MREŽE

pratite nas i na
društvenim mrežama

KONTAKT

Adresa: Bajova 2 (kancelarije 1, 2)
Telefon: 041 241 281
E-mail: gradjanski.biro@cetinje.me

BIZNIS ZONA
JEZIK
Prijestonica Cetinje © 2018