Završeni konzervatorski radovi na sanaciji česme knjeginje Milice na Balšića pazaru
20.07.2023

Prijestonica Cetinje, posredstvom Sekretarijata za kulturu, uspješno je realizovala konzervatorske radove na sanaciji česme Velike knjeginje Milice Nikolajevne Romanov na Balšića pazaru.

 

Usljed izostanka kontinuiteta redovnog održavanja, nakon više od decenije kada su posljednje mjere sprovedene, javila se potreba za sanacijom i intervencijama koje su neophodne kako bi ovo kulturno dobro i dalje bilo reprezent istorijski bitnog poglavlja Prijestonice.

 

S tim u vezi, JU Centar za konzervaciju i arheologiju Crne Gore izradio je „Konzervatorski projekat sanacije kulturnog dobra Česme Velike knjeginje Milice Nikolajevne Romanov, Balšića Pazar, Prijestonica Cetinje 2022. godine“, na koji je data saglasnost od strane Uprave za zaštitu kulturnih dobara Crne Gore.

 

Konzervatorske mjere sproveo je JU Centar za konzervaciju i arheologiju Crne Gore tokom juna i jula mjeseca 2023. godine, a izvedeni radovi po projektu podrazmijevali su demontažu i ponovnu montažu metalnih elemenata česme, uklanjanje kalcifikata i nečistoća, tretiranje adekvatnim konzervatorskim preparatima metalnih i kamenih površina radi trajnije zaštite, farbanje novim zaštitnim slojem, dok su radove na sanaciji vodovodnog sistema izvršili radnici DOO „Vodovod i kanalizacija Cetinje“.

 

Česma knjeginje Milice na Balšića pazaru postavljena je kao donacija knjeginje Milice Nikolajevne Romanov 1891. godine, na lokaciji koju je odredio knjaz Nikola I Petrović.

 

Sprovedenim konzervatorskim mjerama Prijestonica Cetinja nastoji doprinijeti zaštiti elemenata Istorijskog jezgra Cetinje, memoriju na istorijske ličnosti koje su doprinijele razvoju tadašnje Prijestonice, očuvanju integriteta i obezbjeđivanju uslova za opstanak kulturnog dobra i njegovo prenošenje budućim generacijama.

DRUŠTVENE MREŽE

pratite nas i na
društvenim mrežama

KONTAKT

Adresa: Bajova 2 (kancelarije 1, 2)
Telefon: 041 241 281
E-mail: gradjanski.biro@cetinje.me

BIZNIS ZONA
JEZIK
Prijestonica Cetinje © 2018