Otvaranje 44. Crnogorskog likovnog salona "13. novembar"
11.11.2022

Otvaranje 44. Crnogorskog likovnog salona „13. novembar“ biće održano u subotu 12. novembra 2022. godine u Crnogorskoj galeriji umjetnosti „Miodrag Dado Đurić“ na Cetinju sa početkom u 19 časova, a na izložbi pod nazivom „Ekomitologije“ djela će predstaviti 16 umjetnika iz šest država.

Selektorka ovogodišnjeg Salona, istoričarka umjetnosti, Milica Bezmarević, pojasnila je da je naziv izložbe „Ekomitologije“, nastao iz njenog autorskog koncepta koji se zasniva na širem i sadržajnijem promišljanju ekološkog registra, a koji se ne odnosi isključivo na prirodno okruženje, već na širi diskurs koji se tiče socijalne i mentalne ekologije, koji u međusobnoj korelaciji grade jedan otvoreni sistem koji se širi i uzajamno dopunjuje.

„Izložba korespondira sa ponuđenom temom i sa onim umjetničkim izrazima koji pozivaju na dijalog i otvaraju nove prostore tumačenja i razumijevanja prirode, tehnologije, društva i nas samih“, kazala je selektorka Bezmarević .

Prema njenim riječima, budući da je u poslednjih nekoliko godina Salon nanovo uspostavljen kao internacionalan, dio ovogodišnje selekcije su i umjetnice i umjetnici Andrea Vamoš iz Francuske, Driton Selmani sa Kosova, Nina Ivanović i Stevan Kojić iz Srbije, Emir Šehanović iz Bosne i Hercegovine, Vana Urošević iz Makedonije, kao i crnogorski umjetnice i umjetnici Darko Vučković, Milena Mijović Durutović, Nikolina Zuber, Teodora Nikčević, Jelena Pavićević, Ivana Radovanović, Siniša Radulović, Igor Rakčević, Maja Šofranac i Ivan Šuković.

„Stručni žiri na čelu sa predsjednicom žirija, dr Svetlanom Racanović, istoričarkom umjetnosti i istoričarkama umjetnosti Anom Ivanović i Milicom Bezmarević, dodijeliće Grand prix Salona i tri ravnopravne nagrade’’, navela je Bezmarević.

Salon se realizuje u organizaciji Prijestonice Cetinje, u saradnji sa Narodnim muzejem Crne Gore i Udruženjem istoričara umjetnosti, a pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i medija.

DRUŠTVENE MREŽE

pratite nas i na
društvenim mrežama

KONTAKT

Adresa: Bajova 2 (kancelarije 1, 2)
Telefon: 041 241 281
E-mail: gradjanski.biro@cetinje.me

BIZNIS ZONA
JEZIK
Prijestonica Cetinje © 2018