Prijestonica Cetinje obilježila Dan studenata
04.04.2022

Delegacija Prijestonice Cetinje koju je predvodio gradonačelnik Nikola Đurašković, a u kojoj su bili predsjednica Skupštine Prijestonice Milena Vujačić i v.d. sekretarke Sekretarijata za obrazovanje, mlade i sport Jelena Milošević položila je vijenac na spomen obilježje Žarku Marinoviću na mjesnom groblju u selu Očinići, povodom 4. aprila, Dana studenata. Potom je u skupštinskoj sali Prijestonice organizovan prigodan program obilježavanja Dana studenata, na kojem su učešće uzeli studenti cetinjskih fakulteta umjetnosti i istoričar Petar Glendža, koji se osvrnuo na život, djelo i tragičnu smrt Žarka Marinovića.

,,Danas obilježavamo Dan studenata, ali i dan sjećanja na Žarka Marinovića, Cetinjanina koji je davne 1936. godine stradao u studentskom štrajku na Univerzitetu u Beogradu. Crnogorski studenti su tih godina predvodili veliki aprilski štrajk, boreći se za svoja prava i slobodu na obrazovanje, ali i slobodnu riječ u svojim naprednim političkim stavovima“ kazao je gradonačelnik Prijestonice Nikola Đurašković.

Gradonačelnik Đurašković je istakao da je naša  istorijska i ljudska obaveza da ne zaboravimo ove ljude, da čuvamo i njegujemo sjećanje na njih i njihovo djelo, te da je njihovo pregalaštvo amanet koji su oni naslijedli od predaka, slavno ga pronijeli kroz Drugi svjetski rat i ostavili ga nama.

,, Danas je, nažalost, i vašu generaciju zapalo breme ovog amaneta: jer, usljed povampirenja fašizma, građanska prava i slobode treba potvrditi novom borbom i pregalaštvom. Siguran sam da ste dorasli tom izazovu i u to ime vas pozdravljam i čestitam vam Dan studenata, a heroju Žarku Marinoviću vječna slava i hvala!“ poručio je gradonačelnik Đurašković.

U sklopu programa cetinjski studenti su prezentovali rad svojih fakulteta i izveli prigodne besjede i muzičke partiture.

DRUŠTVENE MREŽE

pratite nas i na
društvenim mrežama

KONTAKT

Adresa: Bajova 2 (kancelarije 1, 2)
Telefon: 041 241 281
E-mail: gradjanski.biro@cetinje.me

BIZNIS ZONA
JEZIK
Prijestonica Cetinje © 2018