Đurašković: U glavnom fokusu našeg rada biće građanin, njegove potrebe i stvarni problemi
21.03.2022

Završnu riječ gradonačelnika Nikole Đuraškovića povodom rasprave o Predlogu budžeta Prijestonice Cetinje za 2022. godinu objavljujemo integralno:

"Pred nama je predlog budžeta Prijestonice Cetinje za 2022. godinu, krovni dokument za finansijsko funkcionisanje lokalne uprave. Navedeni predlog pripremljen je krajem prethodne godine, kada je dobio potrebne saglasnosti i prošao proceduru javne rasprave. Cijeneći da bi u kontekstu vremena koje smo do 31. marta imali na raspolaganju, kreiranje novog predloga budžeta bilo neodgovorno, odlučili smo se da predložimo budžet u ovoj formi i iznosu od 7.730.000 eura, svjesni da ćemo do kraja godine, zbog brojnih izazova i naslijeđenih problema, pripremati rebalans budžeta.

Započeli smo, prethodnih dana, odgovoran posao formiranja nove gradske uprave, vodeći se principima stručnosti i depolitizacije, sa željom da kreiramo ambijent u kojem partijska pripadnost neće biti razlog bilo kakvog favorizovanja. U glavnom fokusu našeg rada biće građanin, njegove potrebe i stvarni problemi. Zbog toga želimo gradsku upravu koja će biti istinski servis građana, upravu koja će ići u susret problemima i rješavati ih u interesu cijele lokalne zajednice. Želimo efikasan servis, uvjereni da će građani ubrzo uvidjeti benefite ovog koncepta. U tom smislu smo već pokrenuli program Otvorenih vrata, u okviru kojeg sam obavio razgovor sa značajnim brojem naših sugrađana. To je, nesumnjivo, dobar način da uvidimo što su stvarne potrebe građana i da osjetimo puls grada.

Prioriteti našeg rada biće razvojne politike i projekti sa nadom da ćemo ubrzo ponuditi Cetinjankama i Cetinjanima nova radna mjesta. Naši sportisti, naša djeca i omladina odlazeći odavde i postižući profesionalne uspjehe na svim meridijanima Evrope i Svijeta, postavljaju pitanje: Zašto to ne možemo i u svom gradu? Zato će stvaranje preduslova za njihov ostanak i profesionalni napredak na Cetinju takođe biti jedan od naših prioriteta. Privredni oporavak i zaustavljanje iseljavanja iz Prijestonice su najkraći put do ambijenta u kojem će naš najbolji potencijal ostajati na Cetinju, a ne odlaziti u Svijet.

Cilj nam je da sredstva iz kapitalnog budžeta trošimo efikasnije i u službi građana Prijestonice.  Već sam u sklopu svog kabineta oformio tim za kapitalne investicije, koji će djelovati operativno, ali i na nivou planiranja. Realizovaćemo konkretne mjere i sistem podrške lokalnom biznisu i novim investitorima koji će 24 sata biti na usluzi svima koji su zainteresovani za ulaganje u Cetinje.

Učinićemo našu lokalnu upravu inkluzivnom na način da neće biti diskriminacije ni prema kome, posebno ne prema ranjivim grupama. Već sada na rukovodećim mjestima u gradu imamo više žena nego muškaraca, što je rjetkost u Crnoj Gori.

A što je to što smo naslijedili od prethodnika? Naslijedili smo Prijestonicu koja se iseljava, urušenu privredu, zapušteno ruralno područje. Razvojnih programa skoro i da nema. U lošem stanju su naši parkovi, istorijsko jezgro, trotoari i zapuštena infrastruktura u gradskim naseljima. Mojkovačka ulica i rješenje problema ponora su bili nerješiva enigma prethodne vlasti. Gradski stadion još nije završen, a FK Lovćen je na najnižim granama u svojoj preko 100 godina dugoj istoriji. I drugi sportski kolektivi imaju ogromnih poteškoća u radu. Zaduženje Prijestonice je oko 39 miliona eura, to je ono što znamo za sada, a pribojavamo se da je to zaduženje mnogo veće. Da bismo posljedice takvog poslovanja mogli u potpunosti sagledati angažovaćemo nezavisnu eksternu reviziju, koja će utrvrditi do detalja kako se gradom upravljalo godinama unazad.

Maćehinski odnos prema nacionalnim institucijama na Cetinju je nešto što nećemo dozvoliti. Takođe odnos prema državotvorno važnim organizacijama, institucijama kulture obrazovnim i vjerski subjektima, nije bio na odgovarajućem nivou. Nedavno u svom inauguralnom govoru sam rekao da Cetinje i Crna Gora nijesu ničija prćija, pa to i sada ponavljam. Ne možete na jednoj strani podržati CPC sa nepunih 5.000 eura za deset godina, a na drugoj imati puna usta patriotizma i odbrane države. Te i takve trendove ćemo mijenjati već u prvoj godini našeg mandata. Kako je moguće tražiti besplatne udžbenike za osnovce, a imati dug preko 32.000 eura? Ili hvaliti se kako je jednokratna pomoć novorođenčadima 350 eura, a po tom osnovu dugovati preko 46.000 eura!  Kako je moguće izjaviti da su javne finansije stabilne, a po osnovu poreza i doprinosa dugovati 11.250.000 eura, dok su obaveze prema dobavljačima duplirane sa 900.000 iz 2017. godine na preko 1.800.000 eura na dan 31.decemba 2021.? Moramo pomenuti i 8.000.000 eura duga Vodovoda za struju. Da li je patriotizam dug Fudbalskog kluba Lovćen od preko 1.000.000 eura? Da li pomenuti druga velike obaveze poput duga prema podgoričkoj deponiji od vise od 200.000 eura. Dospjele obaveze prema javnim preduzećima, javnim ustanovama, sportu, kulturi, mjesnim zajednicama, udruženjima i pojedincima iznose preko 380.000 eura.  Da li su ovo primjeri patriotizma i finansijske stabilnosti ili neodgovornog odnosa prema građanima Prijestonice i javnim finansijama.

Zalagaćemo se za veću podršku obrazovnim i zdravstvenim institucijama sa sjedištem na Cetinju, ali i za preseljenje svih onih institucija i ministarstava koje su odavno trebali da budu u Prijestonici, koji joj po značaju i istoriji, ali i po zakonu, pripadaju. Cetinje mora da povrati autoritet Prijestonice, ne samo na papiru, nego u svakodnevnom životu.

Revanšizma neće i ne smije biti, ali ćemo shodno nalazu eksterne revizije preispitati ukupno poslovanje Prijestonice, gradskih preduzeća i sportskih klubova u vlasništvu grada. Nećemo se zadržavati u prošlosti, gledaćemo i ići naprijed, rješavajući probleme običnog čovjeka.

Uvažavajući takav pristup, očekujem da Skupština jednoglasno usvoji predloženi Budžet za ovu godinu i na taj način pošalje poruku o zajedničkim dobrim namjerama da Prijestonica krene naprijed.

Cetinje i naši sugrađani su naša jedina obaveza. Funkcije su prolazne i jedina mjera naše uspješnosti biće zadovoljan građanin koji će ostati i raditi na Cetinju.

Uvjeren da su pred nama bolji dani za crnogorasku Prijestonicu, srdačno vas pozdravljam i zahvaljujem na pažnji."

DRUŠTVENE MREŽE

pratite nas i na
društvenim mrežama

KONTAKT

Adresa: Bajova 2 (kancelarije 1, 2)
Telefon: 041 241 281
E-mail: gradjanski.biro@cetinje.me

BIZNIS ZONA
JEZIK
Prijestonica Cetinje © 2018