Kašćelan položio vijenac na spomenik Kruški i Hodžiću: Oni su simboli borbe i ljubavi prema Crnoj Gori
13.01.2022

Gradonačelnik Prijestonice Cetinje Aleksandar Kašćelan i predstavnici Udruženja boraca NOR-a i antifašista Cetinja položili su vijenac na spomenik herojima Gojku Kruški i Musi Buti Hodžiću na Balšića pazaru.

 

“Danas smo došli da odamo poštu velikom heroju našeg grada, čovjeku koji je dao život za našu Crnu Goru, koji je za nju disao i kojoj je pjevao dok su mu stavljali omču oko vrata – Gojku Kruški. Proglašen za heroja sredinom prošlog vijeka, Gojko je postao vječni simbol prkosa i ponosa, otpora i prezira prema okupatoru”, kazao je Kašćelan.

 

On je dodao da su Gojko i njegov albanski prijatelj iz Skadra Musa Buta Hodžić obješeni na Balšića pazaru zbog borbe za svoje ideale, zbog slobode i ovog krša crnogorskog vjekovima nepokorenog. Iako nijesu dočekali ono za šta su se borili – smrt fašizma, Kruška i Hodžić su ostali simbol borbe, nepokolebljivosti i bunta.

 

“Ledi se krv u žilama svakog 13. januara, ne od ove cetinjske zime i ciče, već od pomisli da je na zvjerski način oduzet život mladića zbog borbe za našu slobodu. Prođe me jeza ali i divljenje zbog načina na koji je Gojkova porodica podnijela zlu sudbinu i kako se ni u tako strašnom zlu nije predala niti ponizila pred okupatorom. Tada dostojni u bolu, danas vrijedni istorijskog sjećanja”, rekao je gradonačelnik.

 

Grad heroj i njegovi heroji, naglasio je Kašćelan, konstantno nas opominju da moramo slijediti put koji su oni krvlju utrli - put mira i slobode koji vodi ka porodici evropskih razvijenih naroda.

 

Istorija je učiteljica života, a Cetinjani i Cetinjanke je ne uče samo iz udžbenika već iz svakog kutka našeg grada kroz koji prolaze: “Cetinjani znaju, ali je nažalost danas dosta onih koji moraju da nauče šta je ljubav prema domovini. Treba da dođu na Cetinje da osjete, vide i razumiju kako se voli i poštuje Crna Gora, kako se brani od onih koji bi vječno da je zgaze različitim čizmama, istog proizvođača. Da stanu ovdje, ispred ovog spomenika i sjete se da pokoljenja djela sude”.

 

Kašćelan je kazao da mi danas zato slavimo Gojka Krušku i Musu Hodžića, i vjerujemo da slobodu crnogorsku nikada više tako skupo plaćati nećemo.

 

DRUŠTVENE MREŽE

pratite nas i na
društvenim mrežama

KONTAKT

Adresa: Bajova 2 (kancelarije 1, 2)
Telefon: 041 241 281
E-mail: gradjanski.biro@cetinje.me

BIZNIS ZONA
JEZIK
Prijestonica Cetinje © 2018