Prijestonica dobila tipologiju stambenih zgrada
13.12.2021

Prijestonica Cetinje prva je lokalna samouprava u Crnoj Gori koja ima pripremljenu lokalnu tipologiju stambenih zgrada. 

Tipologija je pripremljena zahvaljujući projektu INER - Inteligentni energetski menadžment i promocija obnovljivih izvora energije, koji se sprovodi u okviru Interreg IPA Programa prekogranične saradnje Hrvatska - Bosna i Hercegovina - Crna Gora 2014-2020. i kofinansiran je sredstvima EFRR i IPA II fondova Evropske unije.

Lokalnom tipologijom su definisani tipovi stambenih objekata prema periodu, vrsti i načinu izgradnje. Za svaki definisani tip objekta, predložene su mjere unapređenja energetske efikasnosti, sistema za grijanje i pripremu sanitarne tople vode i to za standardno i poboljšano unapređenje.

Lokalna tipologija daje uvid u moguća smanjenja potrošnje energije prilikom realizacije nekih od predloženih mjera i očekivane rezultate u odnosu na trenutno stanje.

Lokalna tipologija omogava vlasnicima da identifikuju optimalna unapređenja, koja će im omogućiti bolju ugodnost, smanjenje potrebne energije za grijanje, hlađenje ili pripremu tople sanitarne vode, a na osnovu toga i smanjenje mjesečnih troškova.

Tipologija omogućava i lokalnoj samoupravi da definiše ciljeve i realizuje specifične mjere podrške u cilju unapređenja energetske efikasnosti na nivou zajednice.

Osim Lokalne tipologije stambenih zgrada na području Prijestonice Cetinje, u okviru projekta, pripremljena su još dva dokumenta - Scenariji za povećanje energetske efikasosti stambenih zgrada i Lista mjera za povećanje energetske efikasnosti stambenih zgrada.

Partneri na INER projektu, osim Prijestonice i Agencije za lokalnu demokratiju iz Crne Gore, su Grad Ilok i EU Centar iz Hrvatske, te LIR Evolucija i Opština Laktaši iz Bosne i Hercegovine.

Glavni cilj projekta jeste promocija korišćenja obnovljivih izvora energije, energetske efikasnosti i inteligentne upotrebe energije (energetski menadžment) u Programskom preko-graničnom području kroz jačanje znanja, povećanje svijesti, edukaciju i implementaciju na javnim objektima.

Projektom je planirana izrada tipologija zgrada u ciljanim opštinama, izrada scenarija za unapređenja energetske efikasnosti, sprovođenje energetskih pregleda javnih objekata, te organizovanje treninga iz područja energetskog menadžmenta i drugo.

Ukupna vrijednost projekta je preko 1.15 miliona eura, od čega EU sufinansira 85% ili oko 981,6 hiljada eura.

***

Kojem od 18 tipova stambenih zgrada na području Prijestonica Cetinje pripada vaša zgrada provjerite u lokalnoj matrici u dokumentu  Lokalna tipologija stambenih zgrada na području Prijestonice Cetinje.

Kolike energetske uštede, prema tipu vaše stambene zgrade, možete ostvariti primjenjujući scenario 1 (primjena standardnih mjera) ili scenario 2 (primjena složenih mjera) provjerite u dokumentu  Scenariji za povećanje energetske efikasosti stambenih zgrada.  O kojim je mjerama riječ saznajte u dokumentu Lista mjera za povećanje energetske efikasnosti stambenih zgrada

DRUŠTVENE MREŽE

pratite nas i na
društvenim mrežama

KONTAKT

Adresa: Bajova 2 (kancelarije 1, 2)
Telefon: 041 241 281
E-mail: gradjanski.biro@cetinje.me

BIZNIS ZONA
JEZIK
Prijestonica Cetinje © 2018