Mlade uključiti u donošenje odluka
25.11.2021

Mladima treba dati znatno važniju ulogu u procesu donošenja odluka na lokalnom nivou, saopšteno je u toku događaja „Dan otvorenih vrata“ koji su za učeničke parlamente srednjih škola sa Cetinja organizovali predsjednica Skupštine Prijestonice Dejana Dizdar i gradonačelnik Aleksandar Kašćelan.

Cilj događaja, u kojem su učestvovali učenici Gimnazije, Srednje stručne i Srednje likovne škole „Petar Lubarda“ jeste uspostavljanje otvorene i kvalitetne saradnje sa mladima s ciljem unapređenja njihove participacije na lokalnom nivou i učešća u procesu donošenja odluka.

Učenici su tokom susreta informisani o radu parlamenta i organa lokalne uprave, odnosno o tome kako mladi mogu aktivno da učestvuju u odlučivanju kroz sprovođenje javnih politika u zajednici.

Predsjednica Skupštine Dejana Dizdar kazala je da je od onih koji smatraju da „mladi ljudi trebaju da učestvuju, da se pitaju“ prilikom donošenja odluka.

„Zajedno sa gradonačelnikom želimo da unaprijedimo okvir za participaciju mladih ne samo u procesima donošenja odluka, nego i u svim drugim koji se tiču mladih ljudi“, navela je ona.  

Ona je pozvala mlade da budu aktivni i da upute svoje prijedloge i sugestije Skupštini Prijestonice.

„Ohrabrujem vas da komuniciramo na dnevnom nivou. Budite slobodni da mi pišete, kao što očekujem da ćemo komunicirati redovno i prilikom sprovođenja aktivnosti koje planiramo“, kazala je Dizdar.

Gradonačelnik Kašćelan nada se da će današnja posjeta učenika Skupštini „otvoriti nove vidike i podstaći kvalitetniju i tješnju saradnju lokalne uprave i mladih, ne samo u kreiranju omladinskih, već i svih onih politika koje se tiču života na Cetinju“.

On očekuje da će neki od današnjih učesnika događaja, kroz nekoliko godina, sjedjeti i u odboriničkim klupama „kako bi snagom mladosti, znanja i sa vizijom vodili ovaj grad putem prosperiteta“.

„Želimo da Cetinje bude i grad mladih. Kao što sam najavio nedavno, kroz program Cetinje Prijestonica mladih, u narednih godinu uložićemo oko 430.000 eura u različite aktivnosti koji se odnose na mlade“, podsjetio je gradonačelnik Kašćelan.

On je najavio da će Prijestonica, uz podršku međunarodnih partnera, raditi na razvoju programa podrške za karijerno usmjeravanje, jer su u lokalnoj upravi to prepoznali kao potrebu cetinjskih srednjoškolaca, posebno onih koji su na smjerovima opšteg obrazovanja.

„Paralelno sa ovim, planiramo da podržimo sve fakultete koji su u našem gradu, a prije svega Fakultet za crnogorski jezik i književnost, u kojem vidim potencijal za razvoj nastavnih programa iz oblasti društvenih i humanističkih nauka, kakvi nedostaju crnogorskom tržištu rada“, rekao je on.  

Kašćelan je učenike uputio i na Biznis centar, jer pruža podršku i infrastrukturnu potporu upravo za mlade i kreativne ljude na putu njihovog razvoja ili eventualnog započinjanja biznisa.

DRUŠTVENE MREŽE

pratite nas i na
društvenim mrežama

KONTAKT

Adresa: Bajova 2 (kancelarije 1, 2)
Telefon: 041 241 281
E-mail: gradjanski.biro@cetinje.me

BIZNIS ZONA
JEZIK
Prijestonica Cetinje © 2018