Cetinje i Harkiv žele intenzivnije da sarađuju
11.09.2021

Turizam, kultura i obrazovanje, kao i privredna saradnja, oblasti su u kojima bi Prijestonica Cetinje i ukrajinski grad Harkiv mogli unaprijediti partnerske odnose uspostavljene prije deset godina, ocijenjeno je u toku sastanka delegacije dva grada na Cetinju, koje su predvodili predsjednica Skupštine Prijestonice Dejana Dizdar i prvi zamjenik gradonačelnika Harkiva  Novak Oleksandr.

Na sastanku je dogovoreno da se u najkraćem roku konkretizuju programske aktivnosti  zajedničkog djelovanja i razmijene neophodne informacije.

Predsjednica Dizdar predstavila je privredne potencijale Cetinja, posebno ukazujući na mogućnosti za otvaranje malih i srednjih preduzeća i podsticajne mjere koje grad priprema za potencijalne investitore.

Na sastanku su predstavljeni turistički potencijali Prijestonice i razgovarano o industriji prerade mesa i suvomesnim proizvodima po kojima je Cetinje prepoznatljivo. Istaknuto je da je riječ o proizvodima izuzetnog kvaliteta, koji su proizvedeni po evropskim standardima, te da proizvođači imaju znatan izvozni potencijal.

Gostima je predstavljena i namjera uprave grada da se diversifikuje turistička ponuda. U tom smislu gosti su se posebno interesovali za normativna rješenja u sektoru turizma, posebno ona koja se odnose na razvoj ruralnog turizma.

S obzirom na to da su Cetinje i Harkiv univerzitetski gradovi, ali i kulturni centri, ocijenjeno je da bi posebnu pažnju trebalo usmjeriti na osnaživanje saradnje u ovim oblastima.       

Prvi zamjenik gradonačelnika Harkiva Novak Oleksandr ukazao je na sličnost društvenog ambijenta na Cetinju i u Harkivu u dijelu da su oba grada prepoznata po kulturno-istorijskim sadržajima, turističkim potencijalima, posvećenosti unapređenju komunalne i druge infrastrukture, te da predstavljaju studentske centre.

Prenio je pozititvna iskustva sa međunarodnih foruma iz oblasti turizma, sporta, kulture i obrazovanja koji se svake godine održavaju u Harkivu, a na kojima učestvuju i predstavnici gradova sa kojima je Harkiv sarađuje, navodeći da bi ove mogućnosti za predstavljanje trebalo da koristi i Prijestonica Cetinje.

Osim predsjednice Dizdar, na sastanku sa delegacijom Harkiva učestvovali su glavni administrator Boris Prlja, direktor Agencije za razvoj i podršku poslovanju Blagota Radulović, kao i šef Kabineta gradonačelnika Prijestonice Dejan Lučić.

DRUŠTVENE MREŽE

pratite nas i na
društvenim mrežama

KONTAKT

Adresa: Bajova 2 (kancelarije 1, 2)
Telefon: 041 241 281
E-mail: gradjanski.biro@cetinje.me

BIZNIS ZONA
JEZIK
Prijestonica Cetinje © 2018