Prioritet očuvanje mira i stabilnosti
21.08.2021

Očuvanje mira i stabilnosti, uz poštovanje prava i sloboda građana i građanki Crne Gore i Cetinja, mora biti apsolutni prioritet u kontekstu aktuelnih društveno-političkih događanja u našoj zemlji, ocijenili su gradonačelnik Prijestonice Cetinje Aleksandar Kašćelan i zaštitnik ljudskih prava i sloboda Crne Gore mr Siniša Bjeković.

Kašćelan i Bjeković razgovarali su na Cetinju o tenzijama izazvanim najavljenim rukopoloženjem mitropolita Crnogorsko-primorskog Joanikija u Cetinjskom manastiru, a na sastanku je učestvovala i predsjednica Skupštine Prijestonice Dejana Dizdar. Sagovornici su uputili apel da se obezbijedi dosljedna primjena Ustavom garantovanih prava i sloboda u skladu sa načelima demokratije i sekularnog uređenja države.

Gradonačelnik Kašćelan i zaštitnik Bjeković, sagledavajući ukupnu situaciju vezano za najavljeni događaj na Cetinju, saglasili su se da postoje evidentni rizici koji se odnose na ceremoniju ustoličenja, zbog čega su pozvali građane da budu dostojanstveni i razboriti.

Kašćelan je konstatovao da postoje ozbiljne tenzije u javnosti koje mogu ugroziti društvenu klimu ne samo u Prijestonici, već i u čitavoj Crnoj Gori.

„Kao odgovorna uprava činimo sve da preduprijedimo eventualne neželjene događaje. Još jednom pozivam na suzdržavanje od aktivnosti kojima se polarizuje crnogorsko društvo. Demokratski poredak i jednakost građana, kao aksiomi savremene civilizacije, moraju biti sačuvani“, kazao je on.

Zaštitnik i gradonačelnik ukazali su i da je potrebno preduzeti sve kako bi se tenzije spustile i spriječile bilo kakve aktivnosti kojima bi bio ugrožen građanski mir. „Ne ulazeći u kanonski poredak, rješavanje vjerskih pitanja i vjerska dešavanja u Crnoj Gori, što je neotuđivo pravo svih konfesija i vjerskih organizacija, kao i njihovih vjernika“.

„Naravno, pri tome treba uzeti u obzir da svaki vid mirnog građanskog protesta mora biti omogućen kao mjerilo odnosa prema ovom pravu koje pripada svakoj osobi bez obzira na njenu pripadnost vjeri, naciji ili nekom drugom ličnom svojstvu. Takođe, treba uzeti u obzir da se ne mogu koristiti različiti aršini u ostvarivanju ovog prava, niti se ono može ograničiti izvan granica nacionalno i međunarodno priznatih standarda“, kazao je zaštitnik Bjeković.

Sagovornici objašnjavaju da njihovi pozivi na smirivanje tenzija nijesu, kako ih neki tumače, pozivi na bunt i otpor, niti se tiču karaktera vjerskog događaja, već su odgovor na zahtjev dijela građanskog društva i civilnog sektora u širem smislu riječi kao pokušaj da se i na ovaj način spriječe posljedice koje niko ne želi.

Zaštitnik i gradonačelnik su uvjereni da svi društveni akteri i organi javne vlasti moraju pokazati visok stepen odgovornosti i omogućiti nesmetan tok društvenog života i građanskog aktivizma, u kome će svakome biti garantovana sloboda govora i sloboda mirnog okupljanja, sloboda misli i vjeroispovijesti, ali i lična sloboda i sigurnost kao preduslov ostarivanja svih drugih građanskih prava i sloboda.

Sa druge strane, bilo koji vid prisile ili prijetnje silom ne može biti shvaćen drugačije do kao „dodatno dolivanje ulja na vatru“ u ionako uzavreloj atmosferi.

Sagovornici apeluju na sve aktere, društvene i državne, da razmotre sve aspekte događaja i rizike, i da preduzmu mjere koje će prevashodno imati za cilj korist i dobrobit građana i građanki Crne Gore, bez obzira na bilo kakvu različitost i vrijednosni stav o ključnim društvenim pitanjima.     

Zaključeno je da dodatno podgrijavanje atmosfere, uz negiranje i vrijeđanje crnogorske i/ili bilo koje druge nacije, ne može biti u funkciji doprinosa miru i stabilnosti u Crnoj Gori niti u regionu, pogotovo ako se time udara na temelje crnogorske države i omalovažava državotvorni narod, čemu smo ovih dana svjedočili.

U tom smislu sagovornici vide kao posebno značajnu potrebu prevođenja konflikta u trajni i iskreni dijalog, bez jednostranog nametanja unaprijed utvrđenih uslova i zaključaka koji takav dijalog čine bespredmetnim i unaprijed osuđenim na neuspjeh. Čini se da je upravo jedan od ključnih razloga postojeće situacije nedostatak sluha za takav društveni angažman. 

DRUŠTVENE MREŽE

pratite nas i na
društvenim mrežama

KONTAKT

Adresa: Bajova 2 (kancelarije 1, 2)
Telefon: 041 241 281
E-mail: gradjanski.biro@cetinje.me

BIZNIS ZONA
JEZIK
Prijestonica Cetinje © 2018