Kašćelan sa predstavnicima dijaspore: Crnogorci se nikada nijesu predavali
30.07.2021

Crnogorci nikad nijesu saginjali glavu, povlačili se ili predavali, pa neće ni danas odustati od očuvanja svega onoga što nam je sveto – od naše države, jezika, istorije i opredjeljanja da idemo u razvijenu porodicu evropskih država, kazao je gradonačelnik Prijestonice Aleksandar Kašćelan na otvaranju tematske sjednice “Crnogorska dijaspora u kontekstu aktuelne političke situacije u Crnoj Gori”.

                               

Sjednicu su organizovali Savez dijaspore i iseljenika Crne Gore, Savez Crnogoraca Hrvatske, Crnogorsko KPS društvo “Morača” iz Slovenije, crnogorska dijaspora u Švajcarskoj uz podršku Zajednice crnogorskih udruženja u Njemačkoj, a pod pokroviteljstvom gradonačelnika Prijestonice Cetinje.

“Crnogorska dijaspora je raznolika i vezana za različite krajeve naše države, ali vjerujem da ćemo se saglasiti da je Cetinje, zbog svog kulturno-istorijskog nasljeđa, duša Crne Gore. Stoga je danas naše srce puno, kada možemo da vas ugostimo na Cetinju i da, nadam se, trasiramo određene pravce djelovanja u cilju jačanja crnogorskog identiteta, osnaživanja državnog suvereniteta i očuvanja antifašističkih tekovina za koje su ginuli naši preci”, rekao je Kašćelan.

 

On je dodao da zna da predstavnici dijaspore, iako hiljadama kilometara daleko,  dišu za svoju domovinu i pažljivo prate razvoj situacije u Crnoj Gori. Rekao je da prekretnica kroz našu istoriju nikada nije falilo, ali da smo danas na novoj raskrsnici i da opet biramo između Evrope i demokratije sa jedne i retrogradnih ideja sa druge strane: “Nadam se da nam neće faliti mudrosti i znanja da opet ostanemo na pravoj strani istorije”.

 

Teško je, istako je Kašćelan, gledati nastojanja sa visokih državnih adresa izvršne i zakonodavne vlasti da se potre sve crnogorsko, da se Crnogorci učine manjinom u svojoj državi i obezvrijedi ono što čini suštinu jednog naroda – jezik, istoriju i kulturu.

 

“Naša dijaspora je bila uz nas kad smo bili bitku, demokratski, mirno i dostojanstveno, za vraćanje nezavisnosti Crne Gore. Bili ste uz nas i kad je trebalo pomoći ekonomski rast države i ulagati u njen razvoj. Tu ste za vase porodice, ali ste uvijek tu i za državu i neizmjerno vam hvala na tome”, rekao je Kašćelan i dodao da zna da će i u ovom izazovnom trenutku dijaspora biti tu za sve nasi  našu Crnu Goru.

 

Gradonačelnik je kazao da će predstavnici dijaspore u Prijestonici i njemu lično uvijek imati partnera i podršku za sve što bude potrebno da ne dozvolimo da Crna Gora poklekne i sklizne niz tamne balkanske stranputice.

DRUŠTVENE MREŽE

pratite nas i na
društvenim mrežama

KONTAKT

Adresa: Bajova 2 (kancelarije 1, 2)
Telefon: 041 241 281
E-mail: gradjanski.biro@cetinje.me

BIZNIS ZONA
JEZIK
Prijestonica Cetinje © 2018