Prijestonica podržava mlade pčelare
12.07.2021

Tradicionalni, autohtoni, kvalitetni crnogorski med – brend je na kojem možemo graditi novi poljoprivredni i turistički imidž Cetinja i Crne Gore, kazao je gradonačelnik Aleksandar Kašćelan na otvaranju manifestacije „Miris lipa i meda“.

On je ocijenio da je ova manifestacija, u organizaciji Udruženja pčelara Cetinja - najstarijeg pčelarskog društva u Crnoj Gori, primjer istrajnosti i posvećenosti zanimanju koje na najreprezentativniji način pokazuje vezu između čovjeka, njegovog rada i darova prirode.

„Kao rezultat toga, dobijamo proizvod vrhinskog kvaliteta, koji se prepoznaje ne samo na domaćim, nego i na regionalnim trpezama. Obaveza svih nas kako na lokalnom, tako i na nacionalnom, i širem regionalnom i globalnom planu, jeste da obezbijedimo adekvatnu podršku pčelarstvu i zaštitu pčela, jer je njihov značaj neprocjenjiv za održivu poljoprivredu i sigurnost hrane. Čak jedna trećina svjetske proizvodnje hrane zavisi od pčela“, rekao je Kašćelan.

Prema njegovim riječima, Crna Gora je prethodnih godina imala proaktivan pristup pčelarstvu, kroz različite programe podrške, gradnju kuća meda i promovisanje ovog poljoprivrednog zanimanja, posebno među mladima. „Naše očekivanje jeste da se i nova državna administracija u punom kapacitetu posveti poljoprivredi, te da nastavi sa programima podrške pčelarima“.

„Uprava Cetinja pčelarstvo vidi kao razvojnu šansu, vođena prije svega činjenicom da godišnja proizvodnja 105 cetinjskih pčelara, koji imaju 6.000 pčelinjih društava, iznosi oko 60.000 kilograma meda. S obzirom na prepoznatljivost proizvoda, na kvalitet i nesumnjivo prirodan način proizvodnje, cetinjski med ima velike šanse za dobro pozicioniranje na domaćem i stranim tržištima, čemu svjedoči i dobra potražnja, koja prema kazivanju pčelara nadmašuje proizvodnju“, kazao je gradonačelnik.

On je naveo i da je Prijestonica Cetinje, želeći da unapređuje kvalitet života mladih, posebno onih koji svoju budućnost vide u poljoprivredi, odlučila da podrži četiri mlada pčelara kako bi osnovali pčelinja društva i pokrenuli svoj biznis.

„Danas ćemo im uručiti vaučere vrijedne 500 eura, uz očekivanje da budu vrijedni, posvećeni, uporni, jer rezultati neće izostati.  Želja nam je, a na tome ćemo sa Udruženjem pčelara Cetinja raditi, da podrška mladim pčelarima postane tradicionalna”, kazao je gradonačelnik Kašćelan.         

Na 24. manifestaciji „Miris lipa i meda“ učestvuju 23 izlagača. Događaj organizuje Udruženje pčelara Cetinja, uz podršku Prijestonice Cetinje i Turističke organizacije Prijestonice Cetinje.

DRUŠTVENE MREŽE

pratite nas i na
društvenim mrežama

KONTAKT

Adresa: Bajova 2 (kancelarije 1, 2)
Telefon: 041 241 281
E-mail: gradjanski.biro@cetinje.me

BIZNIS ZONA
JEZIK
Prijestonica Cetinje © 2018