Kašćelan: Đe god da krenete nosite Cetinje na srcu
01.07.2021

Gradonačelnik Prijestonice Cetinje Aleksandar Kašćelan uručio je pohvalnice najboljim cetinjskim maturantima i polumaturantima, dobitnicima priznanja „Luča“. Priznanje za ostvareni uspjeh u toku školovanja ove godine dobila su 54 učenika - 26 osnovaca i 28 srednjoškolaca. Prijestonica je osim pohvalnica lučonošama dodijelila i novčane nagrade.

Kašćelan je na svečanosti, koja je organizovana u atrijumu Biljarde, kazao da mu je čast što može da bude među dobitnicima Luče - pametnim mladim ljudima koji su ponos svojih porodica, škola i grada.

„Gledam vas sa ponosom i u vama vidim budućnost Cetinja i Crne Gore. Lijepu i svijetlu budućnost – našu i evropsku. Znam da će vas želja za znanjem i daljim školovanjem povesti u druge gradove i države, ali se nadam i vjerujem da ćete sa sobom uvijek nositi Cetinje, i da ćete mu vratiti kao zreli, obrazovani i odvažni mladi ljudi, koji su spremni i kadri da ga mijenjaju na bolje“, rekao je gradonačelnik.

On je lučonošama poželio da obiđu svijet, upoznaju druge zemlje, kulture i tradicije. „Da spoznate regule i blagodeti razvijenih demokratija, da se vratite doma, da bismo na tim saznanjima, zajedno, gradili našu Crnu Goru kao istinsko društvo građana“.

„Pomjerite lične granice ka najboljem u sebi, idite naprijed, radujte se uspjesima, živite punim plućima. Izazivajte sebe, učite, oponirajte argumentovano stavovima drugih, razmišljajte izvan okvira, poštujte svakoga ko vam je pomogao. Kad padnete ustanite i nastavite dalje. Jer, to je život i to su lekcije koje morate naučiti ako želite da budete dobri i zadovoljni ljudi – oni koji su sposobni da mijenjaju svijet i druge na bolje“, poručio je Kašćelan.

On je dobitnicima i dobitnicama Luče zahvalio na marljivom radu, koji je potvrđen peticama i primjernim ponašanjem, ali i na odgovornosti koju su pokazali prema sebi, roditeljima i školi tokom svih godina školovanja, a posebno u toku posljednje godine koja je bila puna izazova zbog pandemije koronavirusa.

Uvjerili ste nas da ste veliki i zreli, da ste dorasli izazovima online nastave, ali i životu koji podrazumijeva fizičku i socijalnu distancu. Volio bih da nijeste morali da budete izolovani od vaših školskih drugova i drugarica, nastavnika, prijatelja i porodica, da ste mogli da uživate u zimskom i ljetnjem raspustu, ekskurzijama i izletima, vannastavnim aktivnostima, radionicama, utakmicama i koncertima. Volio bih da smo više u direktnom kontaktu pričali o problemima i potrebama mladih, da bismo kao zajednica zajedno sa vama našli najbolja rješenja“, rekao je Kašćelan.

On vjeruje da će im priznanje Luča, koje su kao najbolji u svjoj generaciji dobili, otvoriti puteve ka uspjesima i onome što im pripada.

„Ne zaboravite da kao najbolji imate i najveću odgovornost. Budite lideri sopstvenog života, inspiracija prijateljima i saradnicima, podrška onima koji imaju potencijal, a nemaju  mogućnosti da dođu do cilja. Pružite ruku svima - zajedno stvarajte i gradite svoju i našu budućnost“, kazao je gradonačelnik.

On se zahvalio i nastavnicima i profesorima na posvećenom radu, navodeći da su „naša djeca“ od njih naučila važne lekcije – da je znanje najvrijednije imanje i da život vrijednim čine prijatelji, najčešće oni iz djetinjstva i iz škole.

Ispred dobitnica i dobitnika Luče govorila je Darija Vojinović, maturantkinja Srednje stručne škole, koja je kazala da je to priznanje kruna njihovog dosadašnjeg rada, ali i velika odgovornost koja ih obavezuje da rade još više i da nastave da ulažu u obrazovanje.

“Izazovi tek predstoje, ali mi ih očekujemo vođeni jednom mišlju da ljubav prema radu i želja za znanjem moraju biti preduslov za bilo kakav uspjeh u životu”, poručila je ona.  

DRUŠTVENE MREŽE

pratite nas i na
društvenim mrežama

KONTAKT

Adresa: Bajova 2 (kancelarije 1, 2)
Telefon: 041 241 281
E-mail: gradjanski.biro@cetinje.me

BIZNIS ZONA
JEZIK
Prijestonica Cetinje © 2018