Prekograničnom saradnjom do održivog turizma
29.06.2021

Turizam je jedna od strateških grana razvoja Crne Gore i važan generator ukupnog razvoja zemlje, koji zahtijeva stalne inovacije i praćenje globalnih trendova, ocijenio je gradonačelnik Aleksandar Kašćelan na događaju „Open Tourism Info days“ koji je organizovan povodom završetka projekta Open Tourism koji je Prijestonica Cetinje realizovala kroz program prekogranične saradnje INTERREG IPA CBC Italija – Albanija – Crna Gora 2014-2020.

„Kao mediteranska zemlja, bogata suncem i jedinstvenom prirodom, Crna Gora privlači brojne turiste iz svih krajeva svijeta koji sa sobom nose različite navike, očekivanja, kulturne obrasce. Sve to potrebno je objediniti u jedinstvenu turističku ponudu i uslugu, koja je istovremeno i tradicionalna i moderna, i prije svega sadržajna“, naveo je gradonačelnik.

Prema njegovim riječima, Prijestonica Cetinje je u projektu „Open Tourism“prepoznala priliku da unaprijedi turistički proizvod i usluge.

„Njegov glavni cilj bio je razvoj inovativnih strategija za održivi turizam u programskom području i promocija novog pristupa zasnovanog na odnosu između posjetilaca i lokalnih zajednica. Ukupan budžet projekta iznosio je oko 937 hiljada eura, od čega je 85 odsto finansirala Evropska unija“, pojasnio je Kašćelan.

Ovaj značajan projekat, kako je ocijenio, trebalo bi da učvrsti dobre veze i tradicionalna partnerstva između Crne Gore, Italije i Albanije, ali i da otvori neke nove puteve prekogranične turističke saradnje koja će povezati jedinstvena kulturna nasljeđa, vanredno lijepe predjele, bogate gastronomije, turiste, privrednike i lokalne zajednice.

„Cilj projekta Open Tourism jeste da podstakne ekonomski i društveni razvoj, te da se putem integrisane marketinške strategije poveća atraktivnost prirodnih i kulturnih dobara, da se kreiraju inovativni proizvodi i servisi, obezbijede pravovremene i sadržajne informacije, i ponudi visokokvalitetna turistička usluga koja je prilagođena savremenom gostu“, naveo je Kašćelan.

Poseban benefit projekta, kako je kazao, jeste ponuda „skrojena“ prema potrebama turiste, kako bi se u mjestu odmora osjetio kao njegov stanovnik, a ne kao gost.

Projekat je u saglasju i sa politikama u turizmu koje razvija lokalna administracija, koja vjeruje da savremenom turisti treba ponuditi mnogo više od hotelskog smještaja u jednom mjestu.

„Vjerujemo da u tom smislu projekat Open Tourism ima budućnost i svakako ćemo prilikom razvijanja turističke strategije imati u vidu ovu prekograničnu platformu kao odličan servis za unapređenje naše turističke ponude“, zaključio je Kašćelan.

Kroz projekat Open Tourism realizovano je više alata i materijala među kojima su najznačajniji - mape sa itinererima, promotivni video, brošura, ali i mobilna aplikacija. Kroz mobilnu aplikaciju predstavljene su sve ponuđene usluge i svi uključeni regioni, a omogućena je i njena nadogradnja i međusobna promocija svih uključenih partnera.

U projekat „Open Tourism“, osim Prijestonice Cetinje, bile su uključene partnerske organizacije – italijanske Unione delle Terre del Mare e del Sole, Unione dei Comuni delle Sorgenti del Biferno i Porto Cesareo, kao i grad Fier i nevladina organizacija CEDIR iz Albanije.

DRUŠTVENE MREŽE

pratite nas i na
društvenim mrežama

KONTAKT

Adresa: Bajova 2 (kancelarije 1, 2)
Telefon: 041 241 281
E-mail: gradjanski.biro@cetinje.me

BIZNIS ZONA
JEZIK
Prijestonica Cetinje © 2018