Gradonačelnik Kašćelan pozvao Ministarstvo da preispita odluku o smjeni dr Radojičić
28.06.2021

Gradonačelnik Prijestonice Cetinje Aleksandar Kašećelan uputio je pismo ministarski zdravlja Jeleni Borovinić Bojović u kojem je zatražio da preispita odluku o smjeni menadžmenta Opšte bolnice „Danilo I“ na Cetinju, koji predvodi dr Sonja Radojičić. Kašćelan u pismu navodi da je informacija o smjeni dr Radojičić zabrinula i uznemirila lokalnu zajednicu i upravu grada, dodajući da je direktorica bolnice izuzetan menadžer i ljekar koji je posvećen svojim pacijentima.

„Ne ulazeći u meritum odluke resora kojim rukovodite, kao ni u to da li je odluka finalna, osjećam potrebu kao gradonačelnik i kao neko ko blisko sarađuje sa aktuelnim menadžmentom bolnice, da Vas pozovem da još jednom razmotrite odluku o smjeni“, napisao je Kašćelan.

On je u pismu naveo da je dr Radojičić od kraja februara 2020. godine članica  Opštinskog tima za zaštitu i spašavanje, odnosno Operativnog štaba Prijestonice Cetinje za borbu protiv zarazne bolesti COVID-19, gdje je dala nemjerljiv doprinos, pogotovo u prvom talasu epidemije, da grad adekvatno odgovori na ovaj veliki izazov.

„Podsjećamo da u prvom talasu pandemije na Cetinju nije bilo inficiranih, te da je bolnica pohvaljena od Kriznog medicinskog štaba za kvalitetan rad. U drugom talasu, a posebno nakon proglašenja za kovid bolnicu, uprava i ustanova pokazali su se na djelu, dajući sve od sebe da se spasu životi ne samo građana i građanki Cetinja, nego i cijelog primorja“, rekao je Kašćelan.  

Prema njegovim riječima, lokalna uprava sa zadovoljstvom je prihvatila razmišljanje dr Radojičić da bi trebalo obezbijediti stalni epidemiološki tim koji bi građanima bio na raspolaganju 24/7. „S tim u vezi, Prijestonica je finansirala angažman epidemiološkog tima kojim je rukovodila epidemiološkinja Milena Popović Samardžić“.  

Kašćelan kaže da je dr Radojičić tokom pandemije koronavirusa obezbijedila brojne donacije u novcu i opremi iz zemlje i inostranstva kako bi bolnica u novim okolnostima nesmetano funkcionisala.

„I u periodu prije pandemije dr Radojičić pokazala je izuzetnu posvećenost najstarijoj zdravstvenoj ustanovi u Crnoj Gori i unapređenju rada i zdravstvenih usluga, obezbjeđujući brojne i vrijedne donacije. Samo je iz saradnje sa Rotari klubom Budva obezbijeđena medicinska oprema vrijedna oko 155 hiljada eura za Ginekološko-akušersko odjeljenje, Dječije odjeljenje i Operacioni blok. Dodatno, u prethodne četiri godine u rekonstrukciju, adaptaciju bolnice, investiciono održavanje i nabavku opreme uloženo je oko 1,5 miliona eura“, objasnio je on.

Kašćelan je istakao da je u brojnim ovim aktivnostima Prijestonica Cetinje bila pouzdan partner i dobra preporuka za realizaciju, ostvarivanje kontakata i saradnje.

„Poznato Vam je da smo zajedno – bolnica, Prijestonica i resor kojim rukovodite, započeli aktivnosti na projektu valorizacije objekta stare Dječje bolnice, ali i stare bolnice „Danilo I“, te da je u svakome momentu realizacije ovih kapitalnih projekata uloga dr Radojičić bila primjerena i adekvatna“, rekao je on. 

 Kašćelan je u pismu posebno istakao da dr Radojičić nije zanemarila poziv ljekara zbog pozicije direktorice.

„Odgovorna, profesionalna, uvijek sa stavom, posvećena pacijentima i profesiji. To se uostalom očekuje od nekoga ko je posvetio život medicini i ko rukovodi ustanovom koja baštini tradiciju dugu 146 godina. Ali, nije uobičajeno da kao ljekarka i direktorica bude dostupna 24h i da bude omiljena i pacijentima i građanima Cetinja. To su one vrijednosti koje prave razliku i koje su za svako poštovanje“, kazao je on. 

Dodao je da su ovo samo neki od razloga zbog kojih u Prijestonici vjeruju da bi ministarka Borovinić Bojović trebalo ponovo da razmotri odluku o smjeni menadžmenta cetinjske bolnice.

„Vjerujemo da kao dugogodišnja ljekarka znate koliko je teško raditi u lokalnim zajednicama koje su bliske i povezane, i koliko treba napora da se u sopstvenoj sredini izborite za status i poštovanje, kao što je to učinila dr Sonja Radojičić, nesebično pomažući svima kojima je pomoć potrebna. Uvjereni smo i da ćete razumjeti i uvažiti naše argumente, jer i sami pripadate profesiji u kojoj je zaštita i očuvanje zdravlja, a sljedstveno tome i ljudskog života, primarna dužnost, čemu je dr Radojičić istinski posvećena. Takođe, sigurni smo i da ste lično upoznati sa radom dr Radojičić, te da dijelite naše viđenje o kvalitetu njenoga rada“, zaključio je Kašćelan.         

 

DRUŠTVENE MREŽE

pratite nas i na
društvenim mrežama

KONTAKT

Adresa: Bajova 2 (kancelarije 1, 2)
Telefon: 041 241 281
E-mail: gradjanski.biro@cetinje.me

BIZNIS ZONA
JEZIK
Prijestonica Cetinje © 2018