Prijestonica pokrenula inicijativu za podizanje spomen-obilježja Zvicerima
23.04.2021

Prijestonica Cetinje dostavila je danas Ministarstvu prosvjete, nauke, kulture i sporta inicijativu za podizanje spomen-obilježja porodici Zvicer koja je stradala od „Bijelog terora“ prije 98 godina.

Spomen obilježje trebalo bi da bude podignuto u selu Rokoči, na uzvišenju iznad porodičnog doma Zvicera, u kome su u noći između 24. i 25. aprila 1923. godine srpski žandarmi predvođeni majorom Kecmanovićem i njegovim pomoćnikom Kolakovićem mučili, a potom spalili porodicu čuvenog crnogorskog borca Petra Zvicera.

Mučki su ubijeni Petrova majka Anđa (60), žena Zagorka (23), sestra Plana (20), brat Vidak (13) i Petrovo troje đece. Petrovu babu Đurđu žandarmi su zavezali za drvo ispred kuće u kojoj su u ognju nestajali njeni najmiliji.

Podizanje spomen-obilježja porodici Petra Zvicera dug je koji se mora namiriti ne samo prema žrtvama ovog gnusnog zločina, nego i simbolički prema svima onima koji su nevino stradali. Mora se prekinuti krug ćutnja i osvijetliti ovaj tragični dio crnogorske istorije u kojem su stradali nevini ljudi zbog ljubavi prema sopstvenoj domovini. Svaka žrtva zaslužuje pravdu, kao što svaki narod zaslužuje pravo na sjećanje da mu se istorija ne bi ponovila.

Prijestonica Cetinje, kao Grad heroj i grad 49 heroja, želi spomen-obilježjem Zvicerima još jednom da potvrdi svoje snažno antifašističko opredjeljenje i da ukaže na nužnost kolektivnog pamćenja i jasne osude svakog zločina ma sa koje strane dolazio.

Očekujemo podršku resornog Ministarstva za našu inicijativu, jer smo uvjereni da su načela humanosti, čovjekoljublja i pijeteta prema žrtvama zločina, vrijednosti o kojima u civilizovanom svijetu postoji opšta saglasnost.

DRUŠTVENE MREŽE

pratite nas i na
društvenim mrežama

KONTAKT

Adresa: Bajova 2 (kancelarije 1, 2)
Telefon: 041 241 281
E-mail: gradjanski.biro@cetinje.me

BIZNIS ZONA
JEZIK
Prijestonica Cetinje © 2018