Kašćelan inicirao hitnu sjednicu Skupštine Prijestonice zbog kapitalnog budžeta
09.04.2021

Gradonačelnik Prijestonice Cetinje Aleksandar Kašćelan inicirao je hitno održavanje sjednice lokalnog parlamenta na kojoj bi se raspravljalo o Prijedlogu kapitalnog budžeta Crne Gore za 2021. godinu, u dijelu koji se odnosi na Cetinje, i Vladinom kršenju Zakona o Prijestonici.

Gradonačelnik je uputio i inicijativu za održavanje hitne sjednice Upravnog odbora Zajednice opština Crne Gore na kojoj bi se zauzeo stav o prijedlogu Kapitalnog budžeta Crne Gore, koji bi potom bio upućen Vladi.

Kašćelan je sugerisao Upravnom odboru da bi predstavnici Zajednice opština ili gradonačelnici i predsjednici opština, trebalo da prisustvuju sjednici Odbora za ekonomiju, finansije i budžet kako bi članovima tog skupštinskog tijela mogli pojasniti zašto je predloženi budžet za lokalne zajednice neprihvatljiv i koje će posljedice imati po njihov razvoj.

Gradonačelnik Kašćelan je, uporedo sa inicijativama, uputio primjedbe na Kapitalni budžet predsjedniku Vlade Zdravku Krivokapiću i ministru finansija i socijalnog staranja Milojku Spajiću. Sa primjedbama je upoznat i predsjednik države Milo Đukanović, koji je i predsjednik Senata Prijestonice Cetinje na kojem je usvojen Program razvoja Prijestonice Cetinje za 2021. godinu, nakon što je razmatran i prihvaćen na Skupštini Prijestonice. Program razvoja sadrži plan višegodišnjih razvojnih i infrastrukturnih projekata koji se finansiraju iz kapitalnog budžeta.

Ukoliko bi Kapitalni budžet za 2021. bio usvojen u predloženom obliku Prijestonica Cetinje bi bila dovedena u nezavidnu poziciju, koja podrazumijeva obustavljanje započetih i planiranih projekata, te posljedično, pokretanje tužbi od izvođača za izvedene i ugovorene poslove koji nijesu plaćeni, jer Vlada nije dobro planirala budžet.

Dodatno, predloženi budžet predstavlja grubo kršenje Zakona o Prijestonici, jer je njime predviđeno izdvajanje od 1% nacionalnog budžeta za finansiranje Cetinja, od čega se 0,6% opredjeljuje za kapitalne izdatke, a ostatak za tekući budžet. Predloženim Kapitalnim budžetom Prijestonica se zakida za gotovo 3,5 miliona eura.

DRUŠTVENE MREŽE

pratite nas i na
društvenim mrežama

KONTAKT

Adresa: Bajova 2 (kancelarije 1, 2)
Telefon: 041 241 281
E-mail: gradjanski.biro@cetinje.me

BIZNIS ZONA
JEZIK
Prijestonica Cetinje © 2018