Rumunija ima tržište za crnogorske proizvode
04.03.2021

Crna Gora i Rumunija imaju bliske i prijateljske državne odnose koji bi dodatno mogli biti unaprijeđeni saradnjom između lokalnih zajednica i gradova dvije zemlje, ocijenjeno je u toku susreta gradonačelnika Prijestonice Cetinje Aleksandra Kašćelana sa rumunskim ambasadorom u Podgorici Matei-Viorel Ardeleanuom.

Gradonačelnik Kašćelan kazao je da je Rumunija bila među prvim državama koje su priznale crnogorsku nezavisnost 2006. godine, navodeći i da su građani te zemlje rado viđeni gosti u Crnoj Gori.

On je kazao da je Prijestonica Cetinje prepoznata u regionu i šire po kvalitetnim proizvodima od mesa i mesnoj industriji, te da u tom sektoru vidi dobru mogućnost za saradnju cetinjskih i rumunskih privrednika. U tom smislu, predložio je organizovanje sastanaka i međusobne posjete privrednih delegacija sa Cetinja i iz Rumunije, uz posredovanje lokalne uprave i ambasade Rumunije u Crnoj Gori. 

Gradonačelnik Kašćelan je podsjetio da Cetinje i rumunski grad Sinaja već imaju uspostavljenu saradnju koju bi trebalo unaprijediti, te da je lokalna uprava spremna da razmotri prijedlog ambasadora Ardeleanua o uspostvaljanju privredne saradnje i sa gradom Alba Julija. Riječ je o industrijskom i univerzitetskom gradu u Transilvaniji, koji je u centralnoj i jugoistočnoj Evropi poznat po proizvodnji pilećeg mesa. 

Ambasador Ardeleanu rekao je da Rumunija ima tržište za crnogorske proizvode, navodeći i da ta zemlja uvozi oko 40 odsto potreba za prerađevinama od svinjskog mesa. Dodao je i da u toj zemlji imaju velike trgovačke lance koji su zainteresovani za kvalitetnu i ekološku hranu, poput mesnih i mliječnih proizvoda.

DRUŠTVENE MREŽE

pratite nas i na
društvenim mrežama

KONTAKT

Adresa: Bajova 2 (kancelarije 1, 2)
Telefon: 041 241 281
E-mail: gradjanski.biro@cetinje.me

E-GRAD
BIZNIS ZONA
JEZIK
Prijestonica Cetinje © 2018