Saopštenje Opštinskog tima za zaštitu i spašavanje Prijestonice Cetinje
15.07.2020

Opštinski tim za zaštitu i spašavanje Prijestonice Cetinje razmatrao je danas epidemiološku situaciju u gradu i ocijenio je izuzetno zabrinjavajućom. U posljednja 24 sata laboratorije Instituta za javno zdravlje registrovale su infekciju novim virusom korona kod još jedne osobe, čime je ukupan broj oboljelih na Cetinju povećan na 56.

Kovid tim Doma zdravlja Cetinje je od 6. do 14. jula uzeo briseve od 136 građana, od kojih je 37 bilo pozitivno na korona virus.

Opštinski tim apelovao je na građane kojima je određena mjera samoizolacije, kao i na one koji su testirani, a čekaju rezultate uzetih briseva, da ostanu kod kuće i da poštuju preporuke Instituta za javno zdravlje i Doma zdravlja Cetinje.

Najoštrije je osuđeno ponašanje neodgovornih pojedinaca koji krše mjeru samoizolacije i ugrožavaju zdravlje drugih ljudi. Iz Opštinskog tima podsjećaju da će protiv građana koji budu kršili mjeru samoizolacije biti podnošene krivične prijave. Službenici Odjeljenja bezbjednosti Cetinje u saradnji sa sanitarnim inspektorima izvršili su od početka mjeseca 157 kontrola osoba koje su u samoizolaciji, a protiv dvije podnešene su krivične prijave.

Opštinski tim apelovano je na građane da svedu socijalne kontakte na minimum, a kada su vani da poštuju fizičku distancu i da obavezno nose zaštitne maske.

Gradonačelnik Prijestonice Cetinje Aleksandar Kašćelan obavijestio je članove Opštinskog tima da će lokalna uprava, kao i tokom prethodnih mjeseci, iz budžetske rezerve izdvojiti sredstva za podršku medicinskim timovima Doma zdravlja i Opšte bolnice „Danilo I“ kako bi se spriječilo dalje širenje korona virusa. Prijestonica će kupiti i aparat za dezinfekciju za potrebe Službe zaštite, kako bi im se omogućilo promptno djelovanje i olakšao rad.

Sa Organizacijom Crvenog krsta Prijestonice Cetinje, Opštom bolnicom „Danilo I“ i Domom zdravlja dogovoreno je pokretanje kol-centra gdje bi bili angažovani volonteri Crvenog krsta. Njihov zadatak je da prihvataju pozive građana i daju im osnovne smjernice kako i kome da se jave ukoliko sumnjaju da su inficirani novim korona virusom. 

U cilju smanjenja opasnosti od širenja korona virusa Opštinski tim preporučio je vlasnicima teretana, vježbaonica, fitnes centara, kao i organizacijama i udruženjima čiji rad podrazumijeva okupljanje većeg broja ljudi u zatvorenom prostoru, privremenu obustavu rada.

Vlasnicima ugostiteljskih objekata preporučeno je da se pridržavaju već donešenih mjera o radnom vremenu i rastojanju između stolova, te da se postaraju da gosti poštuju fizičku distancu.

Opštinski tim pozvao je građane da ozbiljno shvate postojeću situaciju i da zajedno, i ovoga puta, odgovornim i savjesnim ponašanjem spriječe dalje širenje epidemije i preduzimanje represivnijih mjera zaštite.

DRUŠTVENE MREŽE

pratite nas i na
društvenim mrežama

KONTAKT

Adresa: Bajova 2 (kancelarije 1, 2)
Telefon: 041 241 281
E-mail: gradjanski.biro@cetinje.me

E-GRAD
BIZNIS ZONA
JEZIK
Prijestonica Cetinje © 2018