Izložba o obnovi crnogorskog kraljevstva 1910. otvorena na Dvorskom trgu
13.07.2020

Prijestonica Cetinje u saradnji sa Državnim arhivom Crne Gore i Turističkom organizacijom grada otvorila je danas na Dvorskom trgu izložbu “Obnova crnogorskog kraljevstva i jubilarne svečanosti 1910. godine”.

Izložba je dio godišnjeg programa koji Prijestonica organizuje povodom obilježavanja jubileja 110 godina od obnove kraljevine Crne Gore, a biće dostupna posjetiocima do septembra.

Izložba obuhvata više od 120 dokumenata i fotografija iz Državnog arhiva koji ilustruju brojne događaje vezane za jubilarne svečanosti i obnovu crnogorskog kraljevstva 1910. godine.

Crna Gora je 1910. na Gospođin dan proglašena za kraljevinu, a knjaz Nikola za kralja. Na svečanosti koja je tada organizovana proslavljeno je i pola vijeka vladavine kralja Nikole i zlatna svadba kraljevskog para.

U prospektu za izložbu navodi se da je jubilej 1910. godine, prema mišljenjima mnogih naučnika, jedan od najznačajnijih događaja u istoriji Crne Gore. 

U sredstvima informisanja tog vremena, širom Evrope, a i drugih kontinenata, opširno se pisalo o pregalaštvu crnogorskog naroda „koji vjekovima drži zublju slobode na Balkanu“.

Najviši predstavnici evropskog javnog života – carevi, kraljevi, predsjednici vlada, ministri, književnici, umjetnici i naučnici - iskazuju na različite načine priznanje, pa i divljenje crnogorskom narodu i njegovom suverenu, zapisano je u prospektu.

Ceremonija zvaničnog otvaranja izložbe, u pristustvu zvanica, otkazana je zbog pogoršane epidemiološke situacije uslijed epidemije korona virusa.  

DRUŠTVENE MREŽE

pratite nas i na
društvenim mrežama

KONTAKT

Adresa: Bajova 2 (kancelarije 1, 2)
Telefon: 041 241 281
E-mail: gradjanski.biro@cetinje.me

E-GRAD
BIZNIS ZONA
JEZIK
Prijestonica Cetinje © 2018