Studenti su potencijal i snaga na koji svako ozbiljno društvo računa
04.04.2020

Istinski prosperitetna društva su ona koja svoj razvoj zasnivaju na ljudskom kapitalu, na pojedincima čiji iskričavi umovi su sposobni da mijenjaju na bolje društva u kojima stvaraju, postajući tako trajna inspiracija brojnim generacijama, kazao je gradonačelnik Prijestonice Cetinje Aleksandar Kašćelan povodom 4. aprila, Dana studenata.  

On je na mjesnom groblju u Očinićima položio vijenac na spomenik Žarku Marinoviću, koji je kao student prava u Beogradu tragično izgubio život na antifašističkim studentskim demonstracijama 1936. godine.

„Dan studenata prilika je za sjećanje na Žarka Marinovića i njegove svjetonazore. Marinović  je simbol studentskog aktivizma i istinskog ubjeđenja da su antfašizam i slobodarstvo vrijednosti koje nemaju alternativu. Njegov život tragično je prekinut prije 84 godine, ali njegov životni put i izbori jednako su nadahnjujući i novim generacijama“, rekao je Kašćelan.  

Kašćelan je ocijenio da je studentski aktivizam najbolji “generator budućih lidera, jer se iz mladalačkog bunta i potrebe za promjenom rađaju ideje koje svoje otjelotvorenje nalaze u svim sferama života – društvenoj, ekonomskoj, političkoj, umjetničkoj”.

“Studenti su potencijal i snaga na koji svako ozbiljno društvo računa i čiji se glas mora čuti“, poručio je Kašćelan.

On je kazao da je Prijestonica privilegovana što je „dom“ studentima umjetničkih fakulteta Univerziteta Crne Gore, ali i Fakulteta za crnogorski jezik i književnost.

„Ponosimo se uspjesima naših studenata koji studiraju na crnogorskim i svjetskim univerzitetima, gdje su često među najboljima. Nastavićemo da dodjeljujemo godišnje stipendije i nagrade najboljim među njima, s uvjerenjem da će mnogi svoja profesionalna znanja i umijeća, ali i život, vezati baš za Cetinje“, kazao je gradonačelnik Kašćelan.

DRUŠTVENE MREŽE

pratite nas i na
društvenim mrežama

KONTAKT

Adresa: Bajova 2 (kancelarije 1, 2)
Telefon: 041 241 281
E-mail: gradjanski.biro@cetinje.me

BIZNIS ZONA
JEZIK
Prijestonica Cetinje © 2018