Obraćanje gradonačelnika Aleksandra Kašćelana građanima Prijestonice Cetinje
18.03.2020

Poštovani sugrađani i sugrađanke,

Suočavamo se sa ozbiljnim izazovom koji testira sve naše administrativne, profesionalne i lične kvalitete i sposobnosti. Prijestonica Cetinje, njena uprava i organi, zdravstvene i ustanove socijalne zaštite, službe bezbjednosti i zaštite, kao i mnoge druge gradske institucije, ustanove i kompanije, na istom su zadatku – da sačuvamo javno zdravlje i spriječimo širenje korona virusa.  

Vjerujem da ćemo, kao i mnogo puta do sada, predanim i odgovornim odnosom, ozbiljnim pristupom, disciplinom, znanjem i brigom o sebi i drugima, znati da se izborimo i sa ovom nedaćom.

Ovo je vrijeme koje zahtijeva razboritost, odgovornost i ozbiljnost svakog pojedinca i svake ustanove, organizacije i institucije. 

Veoma je važno da budemo disciplinovani, da poštujemo mjere i slijedimo preporuke Vlade Crne Gore, Ministarstva zdravlja i Instituta za javno zdravlje. Osnovni cilj mjera i preporuka je da sačuvamo ljudske živote, a to je najveća vrijednost koja nam je data i sa kojom se ne smijemo igrati. 

Zato, doma treba da ostanu djeca, osobe starije dobi, svi koji nijesu radno angažovani i oni koji mogu profesionalne dužnosti obavljati od kuće. Ostanite u krugu porodice, jer je to u ovom trenutku najbezbjednije okruženje za vas.

Prijestonica Cetinje u stalnoj je komunikaciji sa Vladom Crne Gore, Ministarstvom zdravlja, Institutom za javno zdravlje, Nacionalnim koordinacionim tijelom za zarazne bolesti i nadležnim zdrastvenim ustanovama.

Poštovani sugrađani i sugrađanke,

Ako sumnjate da ste inficirani koronavirusom, prvo pozovite Dom zdravlja ili Opštu bolnicu „Danilo I“ i konsultujete se osobljem o daljoj medicinskoj proceduri i zbrinjavanju.

S tim u vezi, nakon što je Opštinski tim za zaštitu i spašavanje informisan da na teritoriji Prijestonice Cetinje, postoje osobe koje su u skorije vrijeme boravile u zemljama pogođenim koronavirusom, obavješavam vas da su preduzete zakonom propisane mjere kako bi se te osobe locirale, smjestile u izolaciju i podvrgle kontroli na koronavirus. U ovom trenutku u Prijestonici nema zaraženih koronavirusom, dok je više osoba pod zdravstveno-sanitarnim nadzorom.

Poštujući potrebu očuvanja javnog zdravlja, Prijestonica će iz Kapitalnog budžeta za 2020. godinu izdvojiti sredstva za nabavku respiratora i RTG aparata za Opštu bolnicu „Danilo I“ i snositi troškove angažovanja epidemiologa koji će na teritoriji Cetinja obavljati dvadesetčetvoročasovni nadzor.

Prijestonica Cetinje dosljedno poštuje naredbu Ministarstvo zdravlja o preduzimanju privremenih mjera na zaštiti građana od širenja koronavirusa, kao i preporuke upućene državnoj upravi, privredi i medijima.

Do daljnjeg smo obustavili rad sa strankama u organima lokalne uprave, osim u Građanskom birou koji će primati zahtjeve građana radnim danima od 10 do 12 časova i isključivo u hitnim slučajevima. Rad lokalne uprave se organizuje od kuće i putem dežurstava.

Pozivam građane da koriste servis e-uprave Prijestonice Cetinje „Sistem 48“ za podnošenje zahtjeva i upita organima lokalne uprave. Osim „Sistema 48“, koji je dostupan na sajtu Prijestonice, građanima su na raspolaganju i kontakt telefoni i elektronske adrese organa uprave istaknute na internet stranici Prijestonice Cetinje.

Do daljnjeg je obustavljen rad gradske tržnice, a javnim preduzećima i ustanovama čiji je osnivač Prijestonica preporučeno da obustave rad sa strankama i korisnicima.

Komunalnoj policiji je naloženo da, u saradnji sa službenicima Odjeljenja bezbjednosti Cetinje, pojača nadzor iz svoje nadležnosti i da upozorava građane koji krše naredbu o zabrani javnih okupljnja, te da ih informiše o nužnosti  njenog dosljednog poštovanja.

Budimo odgovorni prema sebi i drugima!

DRUŠTVENE MREŽE

pratite nas i na
društvenim mrežama

KONTAKT

Adresa: Bajova 2 (kancelarije 1, 2)
Telefon: 041 241 281
E-mail: gradjanski.biro@cetinje.me

BIZNIS ZONA
JEZIK
Prijestonica Cetinje © 2018