Domaći med nacionalni brend
12.07.2019

Zahvaljujući proaktivnim politikama i podsticajima Vlade Crne Gore pčelarstvo postaje sve popularniji i unosniji posao i u Crnoj Gori, te se s pravom može govoriti o medu kao nacionalnom brendu, ocijenio je danas gradonačelnik Prijestonice Cetinje Aleksandar Kašćelan na otvaranju manifestacije „Miris lipa i meda“.

On je podsjetio da je samo ove godine 95 mladih pčelara iz 17 crnogorskih opština dobilo podršku Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja kako bi počeli da se bave pčelarstvom, kao i da je pčelarska porodica Crne Gore u relativno kratkom roku narasla na oko 4.000 članova.

Ukupna podrška Ministarstva poljoprivrede u posljednjih deset godina iznosila je tri miliona eura, naveo je Kašćelan

„Sve navedeno daje nam za pravo da možemo govoriti o medu kao nacionalnom brendu. U prvom redu zbog kvaliteta, kojem domaći proizvođači pridaju veliku pažnju, ali i zbog svih mjera koje se preduzimaju da se na tržište plasiraju originalni i bezbjedni proizvodi“, kazao je gradonačelnik.

Kašćelan je ocijenio i da med cetinjskih i crnogorskih pčelara ima dobru perspektivu za plasman većih količina na evropsko i druga tržišta, navodeći da se tamo brendu i dobrom imidžu pridaje veliki značaj.

Gradonačelnik Kašćelan čestitao je i Pčelarskom društvu Cetinje jubilej - 30 godina postojanja manifestacije „Miris lipa i meda“ i njeno 23. izdanje. On sa ministrom poljoprivrede i ruralnog razvoja Milutinom Simovićem obišao je učesnike manifestacije kojih je ove godine bilo 50.

Prema riječima ministra Simovića, manifestacija „Miris lipa i meda“ predstavlja rad „vrijednih domaćina, vrijednih pčelara koji na prostoru Cetinja povezuju svoj rad i ono što su izdašni darovi prirode ovog područja“.

„Kao rezultat toga spoja dobijamo ono što je posebno vrijedno i sa čim se možemo svi pohvaliti, ne samo ovdje, nego širom Crne Gore, a to je tradicionalni, autohtoni, kvalitetni crnogorski med. To je naša šansa i mogućnost koju nastojimo da valorizujemo, zajedničkim naporima pčelara, Prijestonice Cetinje, kao i ostalih lokalnih samouprava, vrijednog rada, pčelarskih udruženja i Saveza pčelarskih organizacija i Vlade koja duži niz godina kreira sve izdašniju podršku sektoru poljoprivrede, posebno pčelarstvu“, ocijenio je Simović.

DRUŠTVENE MREŽE

pratite nas i na
društvenim mrežama

KONTAKT

Adresa: Bajova 2 (kancelarije 1, 2)
Telefon: 041 241 281
E-mail: gradjanski.biro@cetinje.me

BIZNIS ZONA
JEZIK
Prijestonica Cetinje © 2018