Potpisan Memorandum o razumijevanju između Prijestonice i UNDP: razvoj zelenih biznisa na Cetinju
04.07.2019

Gradonačelnik Prijestonice Cetinje Aleksandar Kašćelan i stalna predstavnica Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u Crnoj Gori Daniela Gašparikova potpisali su danas Memorandum o razumijevanju koji ima za cilj da podstakne razvoj zelenih poslova i otvaranje novih radnih mjesta. 

Na ceremoniji koja je organizovana u Biznis centru Prijestonice Cetinje gradonačelnik Kašćelan i gđa Gašparikova ocijenili su da je Memorandum potvrda dobre, sadržajne i fokusirane saradnje, u čijoj osnovi oduvijek je bio interes građana, ali i važan korak za unapređenje partnerstva, pošto se njime obavezuju „ne samo na to da ćemo rasti, već i da ćemo rasti na tzv. zeleni način“. 

Gradonačelnik Kašćelan rekao je da su otvaranje novih radnih mjesta, razvoj preduzetništva, malih i srednjih preduzeća, zapošljavanje mladih, inovativnih i talentovanih ljudi, kreiranje povoljnog poslovnog okruženja, zadaci na kojima lokalna uprava predano radi.

„Visoko na listi prioriteta nam je očuvanje životne sredine i razvoj zelenih biznisa, jer smatramo da je to jedini dugoročno isplativi pristup očuvanju i unapređenju resursa kojima raspolažemo. Zahvaljujući potencijalima Biznis centra koji bi uskoro trebalo da dobije prve stanare, čine se odlučni koraci ka ispoljenoj težnji da zapošljavamo i zadržavamo mlade na Cetinju“, kazao je on.

Kašćelan očekuje da će se kapaciteti Biznis centra, kako je to predviđeno projektom „Razvoj zelenih biznisa u Crnoj Gori“ – koji sprovodi UNDP, uz finansijsku podršku Fonda za životnu sredinu (GEF), koristiti kao platforma za obuke preduzetnika, pojedinačne mentorske i savjetodavne usluge, uključujući podršku za dobijanje potrebnih poslovnih dozvola i licenciranje postojećih i potencijalnih zelenih preduzeća.

On je zadovoljan i zbog činjenice što je predstojeći Montenegro Beer Fest dio zelenog koncepta koji Prijestonica zagovara sa UNDP, ali i što zajedno rade na idejama koje podstiču digitalizaciju servisa i usluga,  nisko-karbonski turizam i upotrebu pogonskih goriva koja ne štete životnoj sredini.

Stalna predstavnica Gašparikova podsjetila je da je UNDP nedavno organizovao međunarodnu konferenciju pod nazivom „Zeleni dani“ koja predstavlja polaznu tačku za ostvarivanje vizije Crne Gore u pogledu zelene ekonomije i održivosti. Ujedno je naglasila da današnjim događajem na Cetinju, zaključci ove konferencije bivaju pretočeni u konkretne aktivnosti na lokaknom nivou.

Ona je kazala da UNDP za cilj ima da podrži zelenu transformaciju Crne Gore na pravovremen, predvidljiv i kontrolisan način.

„Memorandum o razumijevanju koji danas potpisujemo obavezuje nas da ovu saradnju proširimo putem uključivanja privatnog sektora. Prema podacima Poreske uprave, udio mikro, malih i srednjih preduzeća čini više od 99% ukupnog broja preduzeća i u konstantnom je porastu. Sa Prijestonicom dijelimo zajednički cilj: da unaprijedimo poslovni ambijent i povećamo zaposlenost na Cetinju, a da pritom zaštitimo životnu sredinu“, podsjetila je gđa Gašparikova.

Kako bi se iskoristio ovaj potencijal, kako je dodala, kroz projekat „Razvoj zelenih biznisa“ pružiće se podrška nizu budućih stanara Biznis centra i obezbijediti program mentorske podrške.

„To će uključivati stvaranje ​​baze podataka eksperata koji će vas usmjeravati kako da izgradite preduzeća koja su profitabilna, a koja su posvećena ublažavanju efekata klimatskih promjena i potreba za adaptacijom. Takođe, podrazumijevaće i obuke i direktan rad s korisnicima inkubatora na temu finansijskog upravljanja u poslovanju i eksternog finansiranja, kao i tutorsku podršku u vezi s pravnim okvirom poslovanja“, istakla je Gašparikova. Ona se kratko osvrnula na podršku koju je UNDP pružao u osnivanju Biznis centra, a koja je uključivala energetsku analizu, hitnu adaptaciju, glavni projekat rekonstrukcije i uređenja enterijera, studiju prenamjene, a u fazi izrade je glavni projekat fotonaponskog sistema.

DRUŠTVENE MREŽE

pratite nas i na
društvenim mrežama

KONTAKT

Adresa: Bajova 2 (kancelarije 1, 2)
Telefon: 041 241 281
E-mail: gradjanski.biro@cetinje.me

E-GRAD
BIZNIS ZONA
JEZIK
Prijestonica Cetinje © 2018