Glavni državni arhitekta posjetio Prijestonicu Cetinje
28.03.2019

Riječ je o projektima rekonstrukcije objekta Dječje bolnice, izgradnje sportske sale Osnovne škole „Lovćenski partizanski odred“, izgradnje stadiona sa atletskom stazom u naselju Humci, kao i kapele na Čevu.

Gradonačelnik Kašćelan zahvalio se Vuksanoviću na razumijevanju za razvojne prioritete crnogorske Prijestonice, navodeći da je saradnja i koordinacija sa državnim organima i institucijama od presudne važnosti za uspješnu realizaciju planiranih projekata. On je istakao i da je svaki od projekata o kojima je razgovarao sa Vuksanovićem veoma značajan za grad i građane, i da im Prijestonica pristupa sa posebnom pažnjom.

Vuksanović je kazao da su građevinski inženjeri prilikom obilaska Dječje bolnice uvidom konstatovali da je primarna konstrukcija objekta očuvana, te da je pogodna za rekonstrukciju i nadgradnju.

„Sve što će uslijediti i što će ući u konkursni zadatak uključivaće i konzervatorske uslove, odnosno biće odrađena adekvatna priprema kako bi se pristupilo rekonstrukciji i nadgradnji objekta“, rekao je on.

Prema njegovim riječima, prilikom obilaska Osnovne škole „Lovćenski partizanski odred“ dogovoreno je da se pristupi „integralnoj rehabilitaciji objekta škole i dogradnji sale za fizičko vaspitanje“.

„Raspoloživa sredstva u ovom trenutku biće iskorišćena u skladu sa integralno riješenim projektom, što će biti predmet konkursnog zadatka. U skladu sa sredstvima načelno će se pristupiti faznoj realizaciji“, naveo je Vuksanović.

Prijestonica Cetinje ranije je sa Ministarstvom prosvjete potpisala Sporazum radi definisanja prava i obaveza oko nekoliko tačaka bez kojih se nije moglo nastaviti dalje sa projektom izgradnje sportske sale, a koje se odnose na legalizaciju, rješavanje imovinsko-pravnih odnosa, geodetski elaborat izvedenog stanja, sanaciju postojećeg objekta.

Skupština Prijestonice sjutra će razmatrati prijedlog Odluke o ustupanju zemljišta za izgradnju sale Ministarstvu prosvjete, čime će se kompletirati tehnička dokumentcija koju je ranije tražio Državni arhitekta. Prijestonica i Ministarstvo prosvjete prate postavljenu dinamiku realizacije projekta, koja se za sada realizuje u skladu sa vremenski zacrtanim okvirom.

Govoreći o projektu izgradnje atletske staze u naselju Humci, Vuksanović je rekao da bi trebalo razmotriti mogućnost da se taj objekat realizuje kao višenamjenski, koji će omogućiti, osim sportsko-rekreativnih aktivnosti, i organizaciju drugih manifestacija.

On je kazao da je će sljedeće sedmice biti raspisan konkurs za gradnju kapele na Čevu.

„Iako se radi o malom i jednostavnom objektu, u seoskom ambijentu, on može biti inspirativan arhitektama za kreiranje interesantnog rješenja po kojem će to mjesto biti prepoznatljivo“, rekao je Vuksanović.

DRUŠTVENE MREŽE

pratite nas i na
društvenim mrežama

KONTAKT

Adresa: Bajova 2 (kancelarije 1, 2)
Telefon: 041 241 281
E-mail: gradjanski.biro@cetinje.me

BIZNIS ZONA
JEZIK
Prijestonica Cetinje © 2018