Uručene nagrade za filantropiju “Iskra”
19.01.2024

Dodjela godišnjih nagrada i priznanja za filantropiju “Iskra” za 2023. godinu održana je večeras u Kraljevskom pozorištu “Zetski dom“ na Cetinju.

Obraćajući se prisutnima, zamjenik gradonačelnika Prijestonice Cetinje Marko Brnović, kazao je da večeras proslavljamo izuzetna djela filantropije i humanosti koja su obilježila godinu za nama i odajemo priznanje ljudima koji posvećeno i nesebično pokreću i podržavaju humanitarne inicijative i projekte, kako bi svijet oko nas bio bolje i ljepše mjesto.

„Prepoznajući važnost filantropije u izgradnji boljeg društva, Fond za aktivno građanstvo prije 15 godina ustanovio je prestižnu nagradu "Iskra" koja ima za cilj ne samo da prepozna, već i da podstakne i proslavi doprinose pojedinaca, organizacija i preduzeća u oblasti filantropije u Crnoj Gori. "Iskra" je simbol svjetlosti, nade i inspiracije koju filantropi donose u živote onih kojima su pomogli i čija su djela pokazatelj snage zajedništva, društvene odgovornosti i solidarnosti“, kazao je Brnović.

On je istakao da dobitnici ove nagrade nijesu samo donatori, već vizionari koji su prepoznali potrebe našeg društva i uložili svoje vrijeme, resurse i energiju kako bi nekome pomogli.

„Njihova djela su inspiracija za sve nas, pokazujući nam da svako od nas može doprinijeti zajednici i pozitivnim promjenama u našem okruženju. Naše malo, nekome znači mnogo, pa su upravo dobitnici ove nagrade, kao nosioci pozitivnih promjena, najsvjetliji primjer humanosti i empatije u našem društvu“, naveo je Brnović.

Nagrada za individualni doprinos pripala je Radovanu Petraniću iz Nikšića, koji volontira u opštinskoj organizaciji Crvenog krsta tog grada, kao i organizaciji “Ana Đoković – in memoriam”.

Nagrada za doprinos dijaspore dodijeljena je Dini i Ahmetu Kurmemaj, porijeklom iz Bara i Ulcinja, koji su do sada donirali više od 500 hiljada USD za različite namjene i različitim institucijama u Crnoj Gori.

Kompanija Kalamper nagrađena je za doprinos lokalnoj zajednici, jer je ove godine opredijelila oko 45 hiljada EUR za liječenje pojedincima, za socijalno ugrožene sugrađane, podršku mladim sportistima, lokalnim nevladinim organizacijama, nabavku kompjutera za dvije srednje škole u Baru, kao i za učešće u brojnim humanitarnim akcijama.

Crnogorski pjesnik Dragan Radulović posthumno je nagrađen za dobročinstvo.

Specijalna priznanja za građanski doprinos opštem dobru dodijeljena su KIC POP horu, Udruženju ljubitelja Gorice i prirode, predsjedniku Savjeta Mjesne zajednice Župa nikšićka Dragoljubu Raduloviću, kao i Moto klubovima Familija i No limit bikers.

Specijalno priznanje za mlade filantrope dobile su sestre Denisona i Merljinda Beriša iz Nikšića koje nesebično pomažu zajednici, volontiraju, učestvuju u brojnim humanitarnim akcijama, pomažu pripadnicima romske i egipćanske populacije da ostvare zdravstvenu zaštitu, kao i da obezbijede neophodna dokumenta.

Priznanje za podršku djeci i mladima dobila je kompanija Mercator CG.

Dodjelu nagrade “Iskra” organizuje Fond za aktivno građanstvo uz podršku Privredne komore i Fondacije “Ćano Koprivica“.

DRUŠTVENE MREŽE

pratite nas i na
društvenim mrežama

KONTAKT

Adresa: Bajova 2 (kancelarije 1, 2)
Telefon: 041 241 281
E-mail: gradjanski.biro@cetinje.me

BIZNIS ZONA
JEZIK
Prijestonica Cetinje © 2018