Položeni vijenci na spomenik herojima Božićnog ustanka i na spomenik Lovćenska vila
06.01.2024

Gradonačelnik Prijestonice Cetinje Nikola Đurašković, potpredsjednik Skupštine Prijestonice Cetinje Mirko Stanić i predsjednik Udruženja boraca Narodno-oslobodilačkog rata i antifašista Cetinja Stevan Radunović jutros su položili vijence na spomenik herojima Božićnog ustanka 1919. godine u Bajicama i na spomenik Lovćenska vila.

 

Gradonačelnik Prijestonice Nikola Đurašković podsjetio je na značaj Božićnog ustanka, i kazao da obilježavajući ovaj značajan datum, čuvamo uspomenu na sve one koji su dali živote za dostojanstvo svoje domovine i njenu slobodu i koji nijesu ćutali ni onda kada je bilo najteže govoriti.

 

“Polaganjem vijenca na spomenik herojima, odajemo priznanje hrabrim ljudima koji su se, sa vjerom u pravdu i slobodu, suprotstavili nasilju i nepravdi. Njihov podvig je inspiracija za sve nas, podsjećajući nas na važnost borbe za pravo, čast i slobodu Crne Gore. Neka ovo bude izraz naše zahvalnosti i poštovanja prema žrtvama i njihovoj hrabrosti, podstrek da njegujemo vrijednosti za koje su se naši heroji borili, ali i inspiracija da gradimo bolje sjutra, ujedinjeni oko ideala slobode i pravde”, kazao je Đurašković.

 

Obraćajući se prisutnima ispred Obeliska podignutog u slavu učesnicima Božićnog ustanka predsjednik Udruženja boraca Narodno-oslobodilačkog rata i antifašista Cetinja Stevan Radunović kazao je da je to prilika da se podsjetimo na slavne vitezove i borce za parvo čast i slobodu Crne Gore.

 

“Borce koji se nijesu mirili sa činjenicom da Crna Gora treba da nestane vjerovatno i tada svjesni da je to unaprijed izgubljena borba ali oni su osjećali potrebu da se bore za Crnu Goru. Svjesni jer je bilo jasno da je naklonost velikih i perfidnost onoga ko je sve to izmislio jača od njihove želje za slobodu, ali i pored toga oni su se borili. Mnogi od tih boraca su bili slavni borci iz prethodnih bitaka”, kazao je Radunović.

 

Nakon polaganja vijenca na spomenik herojima Božićnog ustanka u Bajicama, predstavnici Prijestonice i UBNOR-a položili su vijenac i na spomenik Lovćenska vila, podignut u sjećanje na Crnogorce koji su 6. januara 1916. godine, kao dobrovoljci iz Sjedinjenih Američkih Država, pritekli u pomoć svojoj domovini.

 

Vijence su položili i predstavnici Matice crnogorske.

DRUŠTVENE MREŽE

pratite nas i na
društvenim mrežama

KONTAKT

Adresa: Bajova 2 (kancelarije 1, 2)
Telefon: 041 241 281
E-mail: gradjanski.biro@cetinje.me

BIZNIS ZONA
JEZIK
Prijestonica Cetinje © 2018