Profesor doktor Radovan Radonjić dobitnik povelje “Ivan Crnojević”
14.12.2023

Istaknuti crnogorski profesor Radovan Radonjić, doktor političkih nauka, dobitnik je Povelje “Ivan Crnojević” za 2023. godinu.

Ovo prestižno priznanje dodjeljuje se pojedincu za ostvareno životno djelo koje je od posebnog značaja za Prijestonicu, a uručuje ga gradonačelnik Prijestonice Cetinje na svečanosti koja se organizuje povodom 4. januara, Dana osnivanja Cetinja.

Gradonačelnik Prijestonice Cetinje Nikola Đurašković donio je odluku da se ovogodišnja Povelja “Ivan Crnojević” dodijeli profesoru Radonjiću na prijedlog najstarije crnogorske strukovne organizacije crnogorskih pravnika, Udruženja pravnika Crne Gore.

Radonjić je rođen 1936. godine na Njegušima. Završio je Višu pedagošku školu na Cetinju i Fakultet političkih nauka u Beogradu, gdje je i magistrirao (1969) i doktorirao (1973). Redovni je profesor univerziteta i redovni član Matice crnogorske i Dukljanske akademije nauka i umjetnosti.

Prof. dr Radovan Radonjić bio je dekan Pravnog fakulteta u Podgorici i Kulturološkog fakulteta na Cetinju, šef Katedre za sociološke nauke i rukovodilac postdiplomskih studija na Pravnom fakultetu u Podgorici, profesor na Muzičkoj akademiji, Fakultetu dramskih umjetnosti i Fakultetu likovnih umjetnosti, Fakultetu političkih nauka, Fakultetu za državne i evropske studije, Centru za međunarodne studije Univerziteta Crne Gore i Univerzitetu „Mediteran“.

Radonjić je osnivač prve Škole demokratije i prve Škole retorike u Crnoj Gori. Dobitnik je velikog broja domaćih i stranih nagrada, priznanja i odlikovanja, među kojima: Nagrade oslobođenja Cetinja 1973. godine, Trinaestojulske nagrade 1975. godine, Nagrade oslobođenja Titograda 1981. godine i mnogih drugih. Odlikovan je i Ordenom rada sa zlatnim vijencem i Ordenom Republike sa srebrnim vijencem.

U svojoj višedecenijskoj karijeri napisao je 70 knjiga, od kojih su deset univerzitetski udžbenici i nekoliko stotina stručnih i naučnih radova od kojih je 50 prevođeno na svjetske jezike – engleski, francuski, ruski, italijanski, japanski, njemački, kineski. Do sada ima preko 1.500 bibliografskih jedinica.

Povelju „Ivan Crnojević“ do sada su dobili Cetinjani: Miodrag Miško Popović, Slobodan - Puro Đurić, Mladen Lompar, Milovan-Milo Janković, Veselin Vujović, Dušan J. Martinović, Novak Jovanović, Luka Lagator, Pavle Đonović, Miodrag Dado Đurić, Branislav Mićunović, Dimitrije Popović, Fudbalski klub “Lovćen”, Rastislav Vrbenski, Dejan Savićević, Marko Špadijer i Milorad Popović.

DRUŠTVENE MREŽE

pratite nas i na
društvenim mrežama

KONTAKT

Adresa: Bajova 2 (kancelarije 1, 2)
Telefon: 041 241 281
E-mail: gradjanski.biro@cetinje.me

BIZNIS ZONA
JEZIK
Prijestonica Cetinje © 2018