Potpisan Protokol o saradnji u oblasti ranog razvoja djeteta u Prijestonici Cetinje
12.12.2023

U cilju poboljšanja prava i položaja djece u prvim godinama života, kroz promociju i podšku dječijem razvoju, potpisan je Protokol o saradnji u oblasti ranog razvoja djeteta u Prijestonici Cetinje.

Na inicijativu UNICEF-a u Crnoj Gori, protokol je potpisan između Prijestonice Cetinje, JZU Dom zdravlja Cetinje, JPU „Zagorka Ivanović“, JU Centar za socijalni rad Cetinje i JU Centar za dnevni boravak Cetinje.

Ovim protokolom pomenute institucije su se saglasile da će se međusobno podržavati u promovisanju ostvarivanja prava djeteta na optimalan rani razvoj, u praćenju broja i razvojnih ishoda djeteta, unapređenju razvoja i položaja djece u ranom djetinjstvu kroz stručne, savjetodavne i operativne aktivnosti koje obavljaju u svojim ustanovama, a u saradnji sa drugim relevantnim akterima u oblasti zdravstvene zaštite, obrazovanja i socijalne i dječije zaštite.

Protokol stavlja naglasak na podršku roditeljima u stimulaciji razvoja i ranog učenja, na rano prepoznavanje djece sa prisutnim razvojnim rizicima i sa smetanja u razvoju, kao i na djecu iz porodica koje žive u različitim socijalno-ekonomskim okolnostima koje mogu nositi udružene rizike po razvoj djeteta.

Prioriteti saradnje podrazumijevaće međusobno informisanje, zajedničko pribavljanje podataka, zajedničko učešće u donošenju odluka u vezi sa strateškim pravcima lokalne samouprave u zaštiti djece, planiranje aktivnosti, promovisanje rezultata saradnje i drugo.

Protokol odražava razumijevanje i sporazum strana o međusobnoj saradnji na postizanju ciljeva određenih u Lokalnom akcionom planu socijalne i dječije zaštite za Prijestonicu Cetinje (2022-2026), Strategiji o ranom razvoju djeteta (2023-2027), Konvenciji UN o pravima djeteta, Generalnom komentaru Komiteta za prava djeteta o realizaciji prava djeteta u ranom djetinjstvu iz 2006. godine, kao i odgovarajućim strateškim dokumentima i zakonima Crne Gore koji se odnose na zaštitu prava djeteta.

DRUŠTVENE MREŽE

pratite nas i na
društvenim mrežama

KONTAKT

Adresa: Bajova 2 (kancelarije 1, 2)
Telefon: 041 241 281
E-mail: gradjanski.biro@cetinje.me

BIZNIS ZONA
JEZIK
Prijestonica Cetinje © 2018