Cetinje od 1. januara postaje prvi grad u Crnoj Gori sa besplatnim vrtićem
01.12.2023

Prijedlog Budžeta Prijestonice za 2024. godinu prvi put sadrži Program besplatnog vrtića, čime će svi cetinjski mališani dobiti pravo na besplatno predškolsko obrazovanje, kazao je gradonačelnik Cetinja Nikola Đurašković. Ističe da je odliv mladih ključni problem grada u posljednje nekolike decenije, te da su sve aktivnosti lokalne uprave usmjerene da se djeci i mladima pokaže da grad brine o njima i da će se njihov status u narednim godinama značajno mijenjati.

 

„U tom smislu, besplatan vrtić za sve je jedna od ključnih politika drugačijeg demografskog sagledavanja pozicije Prijestonice, koja će startovati od 1. januara naredne godine, čime će Cetinje postati prvi grad u Crnoj Gori sa besplatnim vrtićem“, kazao je on.

 

Za program „Vrtić za sve“ Prijestonica u narednoj godini planira da izdvoji oko 260.000 eura, u zavisnosti od broja djeca koja redovno koriste usluge vrtića.

 

Plan Budžeta sadrži i Program naknade troškova za medicinski potpomognutu oplodnju za koji je planirano izdvajanje od 25.000 eura.

 

„Kada je riječ o demografskoj politici i mjerama drugačije demografske slike u narednom periodu, mislim da konačno sa riječi moramo preći na konkretna djela i rezultate. Cijenim da nema bolje utrošenih sredstava od onih koja su namijenjena najmlađim stanovnicima Prijestonice i njihovim porodicama“, istakao je gradonačelnik Đurašković.

 

Budžet Prijestonice za 2024. godinu biće najveći do sada i osim ova dva programa sadržaće nove mehanizme podrške građanima i privredi.

 

Đurašković zaključuje da očekuje podršku odbornika u lokalnom parlamentu kako bi sva djeca imala besplatan vrtić, a građani i privreda brojne stimulanse.

DRUŠTVENE MREŽE

pratite nas i na
društvenim mrežama

KONTAKT

Adresa: Bajova 2 (kancelarije 1, 2)
Telefon: 041 241 281
E-mail: gradjanski.biro@cetinje.me

BIZNIS ZONA
JEZIK
Prijestonica Cetinje © 2018