Obilježeno 10 godina rada Centra za dnevni boravak Cetinje
29.11.2023

U Kraljevskom pozorištu Zetski dom, sinoć je održana svečanost povodom 10 godina rada Centra za Dnevni boravak djece sa smetnjama u razvoju i odraslih lica sa invaliditetom. Tim povodom poručeno je da lokalna i državna administracija imaju ključnu ulogu u obezbjeđivanju pravednih resursa i politika koje podržavaju porodice čiji članovi imaju smetnje u razvoju.

Razumijevanje njihovih potreba  i adekvatna reakcija moraju biti visoko na listi prioriteta rada Vlade i lokalnih samouprava kako bi sredstva i usluge, koje su neophodne za dostojanstven život, bili dostupni, kazao je direktor Dnevnog centra Cetinje Božidar P. Drecun. Istakao je da deset prvih godina nijesu samo obilježene brojkama i godinama, već su priča o izdržljivosti, strasti i neizmjernom doprinosu svih u zajednici.

“Kroz različite terapijske programe, edukaciju i podršku, svjedočili smo nevjerovatnim napretcima naših korisnika. Svaki osmijeh i svaka mala pobjeda bili su gorivo koje nas je guralo naprijed. No, ovo putovanje nije bilo bez izazova. Susrijetali smo se sa nedostatkom resursa, predrasudama i nedovoljnim razumijevanjem o potrebama djece sa smetnjama u razvoju. Uprkos tim izazovima, nikada nijesmo posustali. Nastavili smo da radimo predano kako bismo svakom našem korisniku omogućili da ostvari svoj puni potencijal. Naša vizija za budućnost uključuje veću inkluziju, bolju dostupnost terapijskih usluga i širenje svijesti o važnosti podrške djeci s razvojnim smetnjama,” kazao je Drecun.

Zamjenica gradonačelnika Prijestonice Cetinje Ana Novović kazala je da Dnevni centar Cetinje primjer istinske brige lokalne uprave i podrške djeci sa smetnjama u razvoju, mjesto koje je doprinijelo kvalitetu njihovih života i većoj integraciji u društvenoj zajednici.

“Prijestonica Cetinje posvećeno se bavi socijalnom zaštitom građana, a tako će nastaviti i u narednom periodu, doprinoseći većoj socijalnoj inkluziji i unapređenju Sistema socijalne i dječje zaštite. Na ovaj način pokazujemo da su nam sva djeca sa smetnjama u razvoju, njihovi roditelji i odrasli ljudi sa invaliditetom važni i u tom smislu im trebamo pružiti uslove i mogućnosti za razvoj njihovih potencijala", kazala je Novović.

Podršku Dnevnom centru Cetinje su kroz video poruke uputili roditelji korisnika, zaposleni ali i brojne istaknute ličnosti u Crnoj Gori. Zahvalnice su uručene zaposlenima Centra koji su od prvog dana zajedno sa menadžmentom oblikovali njegov put, dok je Cetinjaninu Ivanu Roganoviću  uručena nagrada za pobjedničko vizuleno rješenje na konkursu raspisanom povodom jubileja.

Sa svečanosti je poručeno da je zadatak cijelog društva da se edukuje o potrebama osoba sa smetnjama u razvoju, prevaziđe predrasude i pruži podršku porodicama koje se suočavaju s ovim izazovima. 

DRUŠTVENE MREŽE

pratite nas i na
društvenim mrežama

KONTAKT

Adresa: Bajova 2 (kancelarije 1, 2)
Telefon: 041 241 281
E-mail: gradjanski.biro@cetinje.me

BIZNIS ZONA
JEZIK
Prijestonica Cetinje © 2018