Prijedlog Budžeta Prijestonice za 2024. godinu u rekordnom iznosu od 11.584.000,00 eura
24.11.2023

Prijedlog Budžeta Prijestonice Cetinje za 2024. godinu projektovan je na preko 11 i po miliona eura, što predstavlja rekordan iznos za naš grad.
 

Po prvi put u istoriji Prijestonice Budžet će biti veći od 10 miliona eura. Ono što ga karakteriše, pored izdvajanja sredstava za obezbjeđivanje redovnog poslovanja, rada i funkcionisanja organa lokalne uprave, stručnih i posebnih službi, javnih službi čiji je osnivač Prijestonica, jeste njegova društveno-socijalna komponenta, unapređenje socijalne i dječije zaštite kroz razvijanje servisa i pružanje podrške svim ranjivim kategorijama stanovništva. Pored servisa podrške OSI, djeci bez roditeljskog staranja, izdvajanja za novorođenčad, besplatnog prevoza đaka, uvodimo dva nova servisa – naknadu troškova za medicinski potpomognutu oplodnju i besplatan vrtić za svu djecu.
 

Prijedlog Budžeta Prijestonice po prvi put sadrži program besplatnog vrtića, kojim se svoj djeci iz Cetinja omogućava besplatno predškolsko obrazovanje. Planirana izdvajanja za program „Vrtić za sve“ su 260.000 eura, a sve aktivnosti gradske uprave usmjerene su da se djeci i mladima pokaže da grad brine o njima.
 

Cijeneći da nema bolje utrošenih sredstava od onih koja su namijenjena najmlađim stanovnicima Prijestonice i njihovim porodicama, Budžetom je predviđena i podrška sugrađanima koji žele da se ostvare kao roditelji putem medicinski potpomognute oplodnje u iznosu od 25.000 eura. U pitanju su mjere kojima se utiče na demografska kretanja i snažno stimuliše porast nataliteta na teritoriji Prijestonice.
 

Planirana su i rekordna izdvajanja za sport i to sa trenutnih 565.000 na 800.000 eura čime će se značajno poboljšati položaj sportskih klubova i sportista. Vrijedi istaći i da je u prethodnom periodu obezbijeđen nesmetan rad i funkcionisanje svih sportskih kolektiva, a za 20 mjeseci isti su od nivoa gašenja dovedeni do nivoa prestižnih evropskih takmičenja. Opravdanost uloženih sredstava u sport posebno leži u činjenici da sportski kolektivi čiji je osnivač ili suosnivač Prijestonica Cetinje broje preko 500 djece.
 

Prijedlogom Budžeta za 2024. godinu planirane su i veće subvencije za podršku preduzetništvu i poljoprivredi, kao i za najranjivije kategorije stanovništva u cilju pružanja pomoći u obezbjeđivanju osnovnih životnih potreba.
 

Sve navedeno govori da je kreiran Budžet po mjeri svih građana Prijestonice, vodeći računa o unapređenju uslova života, njihovim potrebama i potrebama grada.

DRUŠTVENE MREŽE

pratite nas i na
društvenim mrežama

KONTAKT

Adresa: Bajova 2 (kancelarije 1, 2)
Telefon: 041 241 281
E-mail: gradjanski.biro@cetinje.me

BIZNIS ZONA
JEZIK
Prijestonica Cetinje © 2018