Održana XXI Međunarodna atletska ulična trka “Oslobođenje Cetinja”
14.11.2023

U okviru programa obilježavanja Dana Prijestonice i Dana oslobođenja Cetinje, danas je održana tradicionalna XXI Međunarodna atletska ulična trka “Oslobođenje Cetinja”.

Događaj je otvorila zamjenica gradonačelnika Prijestonice Cetinje Ana Novović, koja je navela da je Prijestonica iznjedrila mnogo šampiona i kvalitetnih sportskih radnika koji su s ponosom predstavljali Cetinje i Crnu Goru na brojnim svjetskim atletskim takmičenjima, a zbog kojih je naš grad regionalno prepoznat po ovom veličanstvenom sportu.

Međunarodna atletska trka “Oslobođenje Cetinja” je rezultat truda generacija sportista, sportskih organizacija i volontera koji su radili zajedno kako bi nastavljali tradiciju organizacije ove nezaboravne manifestacije, koja je po prvi put održana daleke 1883. godine. Danas, ona je jedna od najprestižnijih atletskih događaja u Crnoj Gori koja se nalazi u međunarodnom kalendaru Atletskog saveza i Evropske atletske federacije i događaj je kojim na najbolji način promovišemo naš grad, kao i sve ono što nas čini posebnim”, poručila je Novović.

Međunarodnu atletsku trku Prijestonica Cetinje tradicionalno organizuje u saradnji sa  Atletskim savezom Crne Gore, Atletskim klubom “Lovćen”, Vojskom Crne Gore, JPU “Zagorka Ivanović” i Kulturno umjetničkim društvom ”Njegoš”.

Dodijeljena su priznanja i nagrade u više kategorija:

Na dionici od 50m takmičili su se mališani iz JPU „Zagorka Ivanović“, među kojima su najbrže djevojčice bile Anja Roganović, Itana Vujović i Ksenija Stanković i dječaci Radomir Đuričković, Petar Popović i Nikša Vujačić.

Najbolje među učenicama osnovnih škola sa teritorije Prijestonice od I do III razreda, na stazi od 100m, bile su: Maša Jablan, Sara Kaluđerović i Hana Strugar, a među učenicima Bogdan Radović, Vukša Kuzman i Viktor Marković. Od IV do VI razreda, na stazi od 300 metara prve do cilja stigle su djevojčice Petra Mihaljević, Maša Đurović i Staša Martinović i dječaci Andrej Klimanov, Demir Maljević i David Kuzman. Najstariji osnovci, od VII do IX razreda, trčali su na dionici od 800m, a najbrže su bile Valentina Perović i Anđela Perović u ženskoj konkurenciji i Vasilije Milašević, Mišo Abramović i Mašan Janković u muškoj konkurenciji.

Na dionici od 1.000 metara, u ženskoj konkurenciji trijumfovale su atletičarke Sara Vučetić, Anđela Vučetić i Monika Miranović, a u muškoj Matija Bulajić, Nemanja Madžgalj i Ristan Janković.

Cetinjski srednjoškolci takmičili su se takođe na dionici od hiljadu metara, a prvo mjesto osvojio je Dejan Marković, drugo Boris Tomašević, a treće Predrag Popović.

U kategoriji veterana, na dionici od 2.000m, najbolji su bili Milo Mugoša i Velimir Ćorović u muškoj i Rada Miladinović u ženskoj konkurenciji.

U nadmetanju rekreativki, na stazi od 2.000m, najbolje pozicionirane bile su Marina Mugoša i Radmila Vojinović, a kod rekreativaca Vasilije Šćepanović, Savo Aligrudić i Kristijan Lalović.

U kategoriji juniorki, na istoj dionici, najuspješnije su bile Jovana Vučetić, Anita Zoronjić i Antonela Gazivoda, dok su najbrži među juniorima bili prvoplasirani Danil Zverev, drugoplasirani Ivan Popović i Boban Madžgalj, koji je zauzeo treće mjesto.

U trci „Oslobođenje Cetinja“ i ove su godine učestvovali pripadnici Vojske Crne Gore i Uprave policije na dionici od 4000m. Kod vojnika, najbrži su bili Igor Đapić i Slavko Rakočević, a kod Uprave policije prvi na cilj stigli su Veselin Petrušić, Radomir Radunović i Dejan Popović među muškarcima i Biljana Radunović i Maja Tadić Gjorgijev među ženama.

Na istoj dionici, u takmičenju seniorki najuspješnije su bile Slađana Pejović, Dijana Stanišić i Vesna Pavlićević, a u takmičenju seniora Uroš Gutić, Ivan Bubnov i Miljan Kukuličić.

Za najboljeg juniora i junuorku Crne Gore proglašeni su Danil Zverev i Jovana Vučetić, a za najboljeg seniora i seniorku Crne Gore Slađana Pejović i Ivan Bubnov.

U kulturno-zabavnom dijelu programa nastupila su djeca iz JPU „Zagorka Ivanović“ i Škole za osnovno muzičko obrazovanje „Savo Popović“, a svojim izvedbom prisustnima je poseban ugođaj priredlilo i Kulturno umjetničko društvo „Njegoš“.

DRUŠTVENE MREŽE

pratite nas i na
društvenim mrežama

KONTAKT

Adresa: Bajova 2 (kancelarije 1, 2)
Telefon: 041 241 281
E-mail: gradjanski.biro@cetinje.me

BIZNIS ZONA
JEZIK
Prijestonica Cetinje © 2018