Položeni vijenci na Spomen-kosturnicu i kod Vlaške crkve
13.11.2023

Polaganjem vijenca na Spomen-kosturnicu počelo je obilježavanje 13. novembra, Dana Prijestonice i Dana oslobođenja Cetinja. Vijenac su položili gradonačelnik Prijestonice Cetinje Nikola Đurašković, predsjednica Skupštine Prijestonice Milena Vujović i potpredsjednik Saveza udruženja boraca Narodno oslobodilačkog rata i antifašista Crne Gore Stevan Radunović.

Obraćajući se prisutnima, gradonačelnik Nikola Đurašković poručio je da Cetinje i ovog 13. novembra šalje snažnu poruku da pamti, poštuje i čuva sjećanje na djela naših slavnih predaka i građanskim i demokratskim sredstvima brani ideje i vrijednosti antifašizma koje nemaju alternativu.

„Danas, stojeći na ovom mjestu, prisjećamo se žrtve koju su ti hrabri pojedinci podnijeli kako bi osigurali pravdu za buduće generacije i odajemo im počast, svjesni činjenice da im dugujemo slobodu koju živimo. Njihova hrabrost i žrtva nas  obavezuju da njegujemo kulturu sjećanja, koja mora biti naša vodilja u očuvanju mira, stabilnosti i demokratije, što nije samo naša obaveza prema prošlim, već i obaveza prema budućim generacijama. Neka današnji datum, naša slobodarska istorija i borba za pravo, čast i slobodu Crne Gore i u budućnosti budu inspiracija za sve nas, da nastavimo da gradimo društvo demokratije, jednakosti i slobode, jer samo u antifašističkom duhu Cetinje i Crna Gora mogu ostati dosljedni sebi“, kazao je Đurašković.

Potpredsjednik Saveza udruženja boraca Narodno oslobodilačkog rata i antifašista Crne Gore Stevan Radunović istakao je da je 13. novembar veliki praznik kako za Prijestonicu, tako i za cijelu Crnu Goru, jer je na ovaj dan 1944. godine oslobođeno Cetinje i vraćena sloboda njegovim građanima.

„Naša je obaveza da iskazujemo poštovanje prema Crnoj Gori, onakvoj kakva je bila cilj njihove borbe, da je branimo kada je to potrebno, kako bismo je predali narednim generacijama onakvu kakvu smo je naslijedili od naših slavnih boraca. Nije na odmet reći da živimo u vremenu u kojem je takva Crna Gora i njen karakter ozbiljno ugrožen i doveden u pitanje. Toliko je veća naša obaveza da dignemo glas protiv svih onih koji se bore protiv nje, to je naša obaveza prema onima koji su je stvarali i odbranili, koji su u njene temelje ugradili svoje živote, ali i to je naša obaveza prema budućim generacijama“, zaključio je Radunović.

U znak sjećanja na stradale rodoljube položen je i vijenac kod Vlaške crkve.

DRUŠTVENE MREŽE

pratite nas i na
društvenim mrežama

KONTAKT

Adresa: Bajova 2 (kancelarije 1, 2)
Telefon: 041 241 281
E-mail: gradjanski.biro@cetinje.me

BIZNIS ZONA
JEZIK
Prijestonica Cetinje © 2018