Obilježena godišnjica bitke na Košćelama
15.07.2021

Polaganjem vijenaca na spomen-ploču u Košćelama obilježeno je 80 godina od najčuvenije bitke Trinestojulskog ustanka, koja se desila u tom mjestu.

Vijenac je položila delegacija Prijestonice Cetinje i UBNORA Cetinja, koju su činili gradonačelnik Aleksandar Kašćelan, predsjednica Skupštine Prijestonice Dejana Dizdar i predsjednik UBNORA Cetinja Stevan Radunović. Vijenac su položili i predstavnici Mjesne zajednice Ljubotinjsko-građanske.

„Bitka na Košćelama je najveći vojnički uspjeh u borbi protiv fašista u tome vremenu na prostorima Jugoslavije, u kojoj je izbačena iz stroja Italijanska jedinica od 800 dobro naoružanih i opremljenih vojnika. Nakon nje, uslijedila je žestoka odmazda s ciljem da se uguši ustanak. Međutim ni ovaj, kao ni nijedan drugi neprijatelj nije uspio da zastraši crnogorski narod“, kazao je Radunović.

Prema njegovim riječima, pjesma ,,Crna gora u boj kreće, bez pobjede doći neće" nije bila samo pjesma, nego izraz čvrste riješenosti da se od borbe ne odustaje do konačnog oslobođenja.

„Doprinos crnogorskog naroda NOB-u srazmjerno broju stanovnika je bio daleko veći od bilo kojeg drugog naroda Jugoslavije“, poručio je Radunović.

Bitka na Košćelama desila se 15. jula 1941. godine na putu Rijeka Crnojevića – Cetinje. Dva gerilska odreda, Ljubotinjski i Gornjo-ceklinski, sa 58 boraca, sačekali su u zasjedi italijanski drugi bataljon granične straže, koji je na kamionima upućen iz Podgorice da deblokira Cetinje.

U žestokoj osmočasovnoj borbi uništen je italijanski bataljon - poginulo je 70-80 vojnika i starješina, preko 700 je zarobljeno, a među njima 110 teško i 150 lakše ranjenih. Ustanici si imali jednog ranjenog.

DRUŠTVENE MREŽE

pratite nas i na
društvenim mrežama

KONTAKT

Adresa: Bajova 2 (kancelarije 1, 2)
Telefon: 041 241 281
E-mail: gradjanski.biro@cetinje.me

BIZNIS ZONA
JEZIK
Prijestonica Cetinje © 2018