Najava projekta Arhiv cetinjskih bijenala / in situ
05.05.2023

Predavanjem slovenačkog umjetnika Mirana Mohara i projekcijom filma - Apology For Modernity, u utorak, 08. maja 2023. godine, na Cetinju počinje program Arhiv cetinjskih bijenala / in situ.

Projekat ACB / in situ dio je projekta Arhiv cetinjskih bijenala koji od 2018. godine zajednički razvijaju Fondacija Petrović Njegoš i Institut za savremenu umjetnost. Projekat se bavi arhiviranjem, istraživanjem, istorizacijom i aktualizacijom pet cetinjskih bijenala koji su se odvijali između 1991. i 2004. godine, a započet je na tridesetogodišnjiicu od osnivanja prvog internacionalnog bijenala savremene umjetnosti na Cetinju.

Cetinjski bijenale, koje je 1989. godine inicirao i pokrenuo Nikola Petrović Njegoš, veoma brzo je izraslo u međunarodno prepoznatljivu izložbu savremene umjetnosti sa pet izdanja održanih između 1991. i 2004. godine.

Nažalost, u dvodecenijskom periodu od poslednjeg Bijenala, dokumenti i podaci o bijenalima nijesu bili dostupni javnosti. Posljedica nepostojanja adekvatnog arhiviranja i obrade dokumentacije o bijenalu i čitavom kontekstu proizašlom iz njegovog rada, postepeno dovodi do rasipanja i iščezavanja podataka, sjećanja i znanja o ovom važnom dokumentu iz recentne istorije crnogorske kulture i umjetnosti.

Projekat ACB - in situ, ima za cilj vraćanje sjećanja na ovaj važan period u kulturi i savremenoj istoriji Cetinja gradu, njegovim stanovnicima i široj javnosti, kao i upoznavanje posjetilaca grada sa savremenom istorijom Cetinja. Projekat čini više segmenata: program gostovanja umjetnica/ka, teoretičarki/ra i kustoskinja/ka, koji će se odvijati tokom cijele godine, kao i kroz izložbeno-edukativni program implementiran na raznovrsnim lokacijama u Cetinju, a uvezan sa procesno orjentisanom online platformom dostupnom svim zainteresovanim posjetiocima.

Program će početi predstavljanjem ideje projekta i planiranih aktivnosti od strane tima projekta: Nikole Petrović Njegoš, Irene Lagator Pejović i Natalije Vujošević. U ime Narodnog muzeja obratiće se istoričarka umjetnosti i kustoskinja Ana Ivanović, dok će se ispred Prijestonice Cetinje prisutnima obratiti sekretar za kulturu Željko Vušurović.

DRUŠTVENE MREŽE

pratite nas i na
društvenim mrežama

KONTAKT

Adresa: Bajova 2 (kancelarije 1, 2)
Telefon: 041 241 281
E-mail: gradjanski.biro@cetinje.me

BIZNIS ZONA
JEZIK
Prijestonica Cetinje © 2018