Đurašković i Ramčilović: Istorijska povezanost i bratimljenje kao temelj buduće saradnje
13.06.2024

Gradonačelnik Prijestonice Cetinje Nikola Đurašković primio je danas u zvaničnu posjetu ambasadora Republike Sjeverne Makedonije u Crnoj Gori Zećira Ramčilovića.

Tokom srdačnog i konstruktivnog sastanka, razgovarano je o unapređenju međusobne saradnje u oblasti kulture, obrazovanja, turizma i ekonomskog razvoja, kao i o jačanju prijateljskih odnosa između dvije države i pobratimskih gradova Cetinja i Bitolja.

Gradonačelnik Đurašković istakao je istorijsku povezanost Crne Gore i Sjeverne Makedonije, naglašavajući da se one vjekovima unazad civilizacijski, kulturno i duhovno prepliću, što njihovu saradnju i međusobno razumijevanje čini još značajnijim.

„Naša zajednička prošlost nas povezuje i obavezuje da gradimo snažne i prijateljske odnose. Danas, kao članice NATO saveza i partneri na evropskom putu, dijelimo zajednički vrijednosni okvir i sigurnosne ciljeve, što je čvrsta osnova za našu saradnju“, poručio je gradonačelnik Đurašković.

Ambasador Ramčilović izrazio je zahvalnost na toplom prijemu i istakao da se Cetinje intenzivno razvija kao prava prijestonica, te da ga posebno raduje što vidi da je gradska uprava uspješna u svom radu i da se postignuti rezultati jasno ogledaju u poboljšanju kvaliteta života naših građana.

Tokom sastanka, posebno je naglašeno i da aktivan politički dijalog između država prati i uspješna realizacija brojnih inicijativa koje za cilj imaju povezivanje institucija, ali i lokalnih samouprava, te da su u tom smjeru Prijestonica Cetinje i Opština Bitolj potpisali Memorandum o saradnji 2020. godine, kojim je ozvaničeno bratimljenje dva grada.

Gradonačelnik Đuršković poručio je da je bratimljenje između Prijestonice Cetinje koje je bilo sjedište diplomatske aktivnosti u prošlosti i konzulskog grada Bitolja bilo prirodan tok događaja, uzimajući u obzir da su oba grada duhovne i kulturne prijestonice, istorijski centri i svjedoci vjekovnog postojanja.

Sa sastanka je poručeno da je ovaj susret još jedna potvrda prijateljskih odnosa između Crne Gore i Sjeverne Makedonije, te da postoji obostrana volja za dalje intenziviranje dijaloga i realizaciju projekata u oblasti obrazovanja, turizma, kulture i ekonomije.

DRUŠTVENE MREŽE

pratite nas i na
društvenim mrežama

KONTAKT

Adresa: Bajova 2 (kancelarije 1, 2)
Telefon: 041 241 281
E-mail: gradjanski.biro@cetinje.me

BIZNIS ZONA
JEZIK
Prijestonica Cetinje © 2018