Đurašković pisao Daniloviću: Proces reakreditacije FCJK učinite potpuno transparentnim
01.02.2024

Gradonačelnik Prijestonice Cetinje Nikola Đurašković uputio je pismo direktoru Agencije za kontrolu i obezbjeđenje kvaliteta visokog obrazovanja Goranu Daniloviću povodom procesa reakreditacije Fakulteta za crnogorski jezik i književnost i formiranja Komisije za navedeni proces.

 

„U više navrata sam, u ime gradske uprave Prijestonice Cetinje i u svoje lično ime, izrazio protest zbog sve učestalijih napada na ovu instituciju koja promoviše crnogorski jezik, kulturu, identitet, ali i multikulturni sklad i građansko društvo. U tom kontekstu želim da vjerujem da nadležna Komisija nije formirana sa ciljem da zaustavi ili ospori ono što su ključne djelatnosti FCJK, jer sve i da jeste Cetinje i Crna Gora to ne bi dozvolili, već da će svoj posao obaviti profesionalno i isključivo sa zakonskim nadležnostima“, naveo je Đurašković.

 

On je obavijestio Danilovića da je Zakonom o Prijestonici propisano da se sjedište Fakulteta za crnogorski jezik i književnost nalazi na Cetinju, te da osim suštinskog značaja za Cetinje i Crnu Goru ima i jasno zakonski definisan značaj za Prijestonicu.

 

„Koristim priliku da Vas podsjetim da je Skupština Prijestonice Cetinje nedavno usvojila Rezoluciju kojom je izrazila spremnost na institucionalnu odbranu prava na crnogorski jezik, kao i prava polaznika i zaposlenih na tom fakultetu. Odbornici cetinjskog parlamenta su iskazali jasan stav cijeneći da je FCJK jedan od temeljnih stubova Cetinja i Crne Gore“, piše u pismu koje je Đurašković uputio Daniloviću.

 

Đurašković je istakao da je kroz proteklu deceniju, ova akademska institucija pružala  kvalitetno obrazovanje razvijajući i vannastavne aktivnosti koje su imale za cilj promociju crnogorskog jezika i nacionalnog kulturnog nasljeđa.

 

„Kroz posvećenost i predan rad profesora, zaposlenih i studenata, Fakultet za crnogorski jezik i književnost je postigao zapažene akademske uspjehe, ostavljajući snažan utisak na akademsku zajednicu kako u Crnoj Gori i regionu tako i na širem međunarodnom planu. Osim nastavnih aktivnosti FCJK je razvio i programe koji su imali za cilj promociju principa građanskog društva, multikulturalizma, demokratije ali i međunarodnu promociju i afirmaciju evropskog puta Crne Gore“, naveo je Đurašković.

 

On je kazao da je posljednjih godina Fakultet za crnogorski jezik i književnost suočen sa izazovima koji predstavljaju ozbiljnu kočnicu u njegovom redovnom funkcionisanju ali i prijetnju njegovom budućem radu.

 

„Cijeneći navedeno, pozivam Vas da proces reakreditacije učinite potpuno transparentnim, obezbijedite puno učešće javnosti, predstavnika fakulteta, predstavnika Prijestonice Cetinje i zainteresovanog civilnog sektora kako cijeli tok procesa ali i konačne odluke ne bi izazivale bilo kakvu, po meni, opravdanu sumnju, rukovodstva FCJK, našu i dobrog dijela javnosti. Uvažavajući zakonske propise, naglašavam da je i Prijestonica Cetinje spremna da ovom procesu da puni doprinos, učini ga vidljivim za zainteresovane subjekte i bude podrška u smjeru njegove pune zakonitosti“, zaključuje se u pismu Đuraškovića.

 

Istakao je da će u cilju očuvanju integriteta akademske zajednice, a posebno integriteta FCJK sa posebnom pažnjom pratiti proces i biti snažna podrška rukovodstvu i nastavnom kadru fakulteta.

DRUŠTVENE MREŽE

pratite nas i na
društvenim mrežama

KONTAKT

Adresa: Bajova 2 (kancelarije 1, 2)
Telefon: 041 241 281
E-mail: gradjanski.biro@cetinje.me

BIZNIS ZONA
JEZIK
Prijestonica Cetinje © 2018