Usvojen rekordni Budžet Prijestonice za 2024. godinu vrijedan 11.584.000 eura
22.12.2023

Skupština Prijestonice Cetinje usvojila je danas Budžet za 2024. godinu vrijedan 11.584.000 eura.

 

Gradonačelnik Prijestonice Nikola Đurašković, kazao je na sjednici Skupštine da je riječ o rekordnom budžetu grada koji predstavlja važan korak ka ostvarenju ciljeva i planova u narednoj godini.

 

“Uvažavajući sve izazove, želim da istaknem da je ovaj Budžet rezultat pažljive analize, široke participacije i odgovornog pristupa upravljanju finansijama grada. Svi zajedno smo svjedoci činjenice da je pravilno raspoređivanje sredstava od suštinske važnosti za razvoj infrastrukture, unapređenje obrazovanja, kulture, sporta i drugih vitalnih segmenata našeg grada. Budžet Prijestonice za narednu godinu potvrđuje naše opredjeljenje da svakom sugrađaninu pružimo jednake prilike i unaprijedimo kvalitet života svih stanovnika”, kazao je Đurašković.

 

Đurašković je dodao da budžet za narednu godinu postavlja temelje za razvoj održivih projekata koji će doprinijeti lokalnoj zajednici u narednom periodu.

 

“Uvjeren sam da će ovaj budžet biti temelj za dalji rast i razvoj našeg grada, te da će doprinijeti stvaranju boljeg i prosperitetnijeg okruženja za sve nas. Radujem se zajedničkom ostvarivanju ciljeva koje smo postavili. Bez obzira na političke i druge razlike, vjerujem da je zajedniči cilj svih nas da Cetinje bude grad iz kojeg mladi ne odlaze već svoju budućnost grade u njemu, grad sa kvalitetnim obrazovanjem, radnim mjestima, razvijenom infrastrukturom, igralištima, sportskim terenima i svim drugim uslovima za dostojanstven život. Zato vas pozivam da zajedno radimo na promjenama i gradimo bolju budućnost za sve građane Prijestonice ”, kazao je gradonačelnik.

 

Đurašković je podsjetio da je gradska uprava u godini koja je za nama nastavila sa finansijskom konsolidacijom, povećala naplatu prihoda, ostvarila značajne uštede, izbjegla nova zaduženja i ispunila sve obaveze prema preduzećima, institucijama i organizacijama čiji je Prijestonica osnivač, u cilju kreiranja ambijenta za unapređenje servisiranja usluga za građane Prijestonice.

 

Budžet Prijestonice po prvi put sadrži program besplatnog vrtića, kao i naknadu troškova za medicinski potpomognutu oplodnju. Budžetom su predviđena  i rekordna izdvajanja za sport čime će se značajno poboljšati položaj sportskih klubova. Opredijeljene su i veće subvencije za preduzetništvo i poljoprivredu, kao i za najranjivije kategorije stanovništva u cilju pomoći u obezbjeđivanju osnovnih životnih potreba.

 

V.d. sekretara Sekretarijata za finansije i ekonomski razvoj Prijestonice Cetinje Savo Borozan, kazao je da strukturu ukupnih primitaka Budžeta dominantno čine transferi shodno Zakonu o Prijestonici, transferi od ministarstava kao podrška razvoju ruralnog područja kao i razvoju oblasti kulture i sporta i primitaka po osnovu poreza.

 

„Ono što karakteriše ovaj Prijedlog Odluke Budžeta za 2024 godinu, jeste činjenica da se vodilo računa o svim oblastima socijalnog i društvenog djelovanja, dok se kapitalni dio budžeta odnosno 0,6% shodno zakonu o Prijestonici bazira na Programu razvoja Prijestonice za 2024 godinu. Ono što posebno raduje jeste činjenica da su pored redovnih servisa i servisiranja tekućih obaveza, uvedeni  i novi servisi iz oblasti dječije i socijalne zaštite“, kazao je Borozan.

 

Sve navedeno govori da je Budžet kreiran po mjeri svih građana Prijestonice, vodeći računa o unapređenju uslova života, njihovim potrebama i potrebama grada.

DRUŠTVENE MREŽE

pratite nas i na
društvenim mrežama

KONTAKT

Adresa: Bajova 2 (kancelarije 1, 2)
Telefon: 041 241 281
E-mail: gradjanski.biro@cetinje.me

BIZNIS ZONA
JEZIK
Prijestonica Cetinje © 2018