Svečano obilježen jubilej 150 godina Opšte bolnice "Danilo I"
18.12.2023

Svečanost povodom proslave jubileja 150 godina postojanja Opšte bolnice “Danilo I” održana je danas u Vladinom domu.

Obraćajući se prisutnima, gradonačelnik Prijestonice Cetinje Nikola Đurašković kazao je da je Prijestonica ponosni grad sa bogatom istorijom i nasljeđem, svjedok jednog vremena gdje, kako je kazao, svaki kamen, ulica i institucija nose epitet "prvog" i "najstarijeg".

“Tako se i bolnica “Danilo I”, čiji jubilej slavimo danas, ponosno uklapa u tu priču prvih i najstarijih, i kao takva stoji kao simbol zdravstvene zaštite i humanosti za koji su vezani počeci crnogorskog zdravstva. Međutim, pomenuti epiteti naše bolnice nose sa sobom ne samo čast i posebnu ulogu koju je imala kako kroz istoriju tako i danas, već i odgovornost koja se posebno uvažava i poštuje, a koja seže 150 godina unazad”, kazao je Đurašković.

On je naglasio da je današnja proslava ovog značajnog jubileja prilika ne samo za veličanje prošlosti, već i za osvrt na sadašnjost i budućnost.

„Kontinuirano ulaganje u zdravstvene ustanove predstavlja zajedničku investiciju u perspektivu i dobrobit svih nas, kojom stvaramo efikasan, kvalitetan i pristupačan zdravstveni sistem. Izražavam nadu da će bolnica “Danilo I” uz nove investicije u infrastrukturu, inovacije i obrazovanje medicinskog osoblja i u narednom periodu biti perjanica zdravstvene zaštite u Crnoj Gori. Neka godine pred nama budu ispunjene novim uspjesima, novim ljekarskim imenima koje će dati Danilova bolnica i prije svega kontinuiranim zalaganjem za dobrobit onih koji se oslanjaju na vašu brigu i medicinsku njegu“, kazao je gradonačelnik Cetinja, čestitajući veliki jubilej.

Direktor OB “Danilo I” dr Ivan Ivanović govorio je o istorijatu i razvojnom putu najstarije crnogorske bolnice, od davne 1873. godine do danas. Govorio je o teškoćama, odricanju i profesionalizmu generacija ljekara, koji su razvijali medicinsku struku i nauku na Cetinju, o njihovom radu u ratnim i poslijeratnim uslovima, u nemaštini, kada su pogođeni elementarnim nepogodama. Ipak su, kako je rekao, uvijek i u svakom trenutku radili sa puno želje, znanja, entuzijazma koje je vrijedno divljenja.

„A ona evo stoji i dan danas, prkoseći vremenu i nevremenu i sjećanjima i bolu, ostala iza svih ratova, koje je preturila i koji je ne urušiše, kao ni jedno zdanje zidano vremena davnih, na ovom dlanu među gudurama kamenoga mora i svjetlosti Njegoševe, sa vrha Lovćena“, poručio je dr Ivanović.

Ministar zdravlja dr Vojislav Šimun je na svečanosti podsjetio na razvojni put cetinjske bolnice i naveo da su ljekari bolnice “Danilo I” za proteklih 150 godina dali izuzetno veliki doprinos u razvoju medicinske struke i nauke u Crnoj Gori.

„Jubilej koji danas obilježavamo prilika je da i mi kao donosioci odluka obećamo svim građankama i građanima koji ovdje dobijaju uslugu zdravstvene zaštite, da ćemo u narednom periodu ovu ustanovu, kako u infrastrukturnom, tako i u kadrovskom smislu oporaviti i dati joj izgled i ugled kakav joj pripada“, poručio je Šimun.

Svojim nastupima, događaj su upotpunili violistkinja Tanja Bogdanović i pijanistkinja Jelena Vukmirović.

DRUŠTVENE MREŽE

pratite nas i na
društvenim mrežama

KONTAKT

Adresa: Bajova 2 (kancelarije 1, 2)
Telefon: 041 241 281
E-mail: gradjanski.biro@cetinje.me

BIZNIS ZONA
JEZIK
Prijestonica Cetinje © 2018