Svečano obilježen 13. novembar - Dan Prijestonice i Dan oslobođenja Cetinja
13.11.2023

Svečanom sjednicom Skupštine Prijestonice Cetinje, danas je obilježen 13. novembar, Dan Prijestonice i Dan oslobođenja Cetinja. Svečanost je održana u Vladinom domu, uz prisustvo najviših državnih zvanica, diplomatskog kora i drugih istaknutih ličnosti iz političkog, kulturnog, naučnog i sportskog života Crne Gore.

Gradonačelnik Prijestonice Nikola Đurašković istakao je da je Dan Prijestonice jedan od najsvijetlijih datuma u slavnoj i bogatoj istoriji Cetinja i Crne Gore, i da kao takav u sebi nosi iskru slobode i jednog herojskog vremena, učvršćujući temelje našeg grada i države.

“13. novembar je dan kada se Cetinje sa osjećajem uzvišenosti i posebnim sentimentom sjeća svojih slavnih boraca, hiljade njihovih drugarica i drugova i 49 narodnih heroja koji su, ponešeni snom o slobodi, svojom slavnom borbom gradili slobodarsku i revolucionarnu tradiciju Crne Gore i time zavrijedili našem gradu orden Narodnog heroja. 79-a godišnjica oslobođenja našeg grada je i dan ponosa i nade koji podsjeća sve sadašnje i buduće generacije Cetinjana da sloboda nije data, već stečena hrabrošću i žrtvom njihovih predaka, ali i praznik kojim obećavamo da ćemo čuvati antifašističko nasljeđe, identitet i jedinstvo koju su generacije prije nas stekle svojim hrabrim djelovanjem”, kazao je gradonačelnik.

Osvrćući se na brojne projekte koje je gradska uprava realizovala u prethodnoj godini u cilju unapređenja uslova života za sve građane Cetinja, gradonačelnik je poručio da je Cetinje grad prkosa i slobode, istorijski i kulturni centar Crne Gore, ali i grad koji se razvija i ide naprijed.

Predsjednica Skupštine Prijestonice Milena Vujović navela je da je Dan Prijestonice datum koji podjeća na slobodarski duh kojim Cetinje odiše od svog postanka, kao i na žrtve koje su naši preci podnijeli za slobodu Cetinja i domovine.

“Naša Prijestonica uspjela je da sačuva svoj autentičan duh, mjesto koje svojim spomenicima i kulturno-istorijskom zadnjima živopisno svjedoči o prošlim vremenima ključnim za formiranje crnogorskog identiteta i državnosti. Stoga, obaveza i dužnost svih nas je da ukažemo na značaj ovog datuma koji se i dan danas pamti i poštuje, jer je cetinjska, a i crnogorska istajnost, borba i volja, iznjedrila 13. novembar kao simbol slobode našeg grada”, istakla je Vujović.

Na Svečanoj sjednici Skupštine Prijestonice, prisutnima se obratio i Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović, koji je čestitao Dan Prijestonice uz podsjećanje na istoriju grada "upisanu zlatnim slovima".

"Tačno prije 79 godina nakon slavne antifašističke borbe u cetinjskom kraju, izvojevana je pobjeda nad okupatorom, čime je sloboda dobila svoj puni iskaz. Ono što je započeto 13. jula 1941. godine, a što je kao luča slobode zasijalo u mraku fašizmom porobljene Evrope, dovelo je do rađanja Grada heroja, na ponos Crnoj Gori i njenoj nepokornoj istoriji", poručio je predsjednik Milatović.

On je kazao da danas državne i lokalne politike primarno moraju biti usmjerene na unapređenje infrastrukture i pokretanje investicionog ciklusa, koji će dovesti do stvaranja uslova za poboljšanje životnog standarda svih stanovnika Cetinja.  

"U naporima koje ulaže nova gradska uprava na čelu sa gradonačelnikom Đuraškovićem, prepoznajem istinsku posvećenost i ogromnu želju da odluke koje donosi lokalna vlast budu u funkciji daljeg razvoja ove zajednice", zaključio je Milatović.

Na svečanosti su dodijeljene studentske nagrade najboljim studentima koji studiraju na fakultetima sa sjedištem u Prijestonici, na prijedlog Vijeća fakulteta, kao i studentima koji imaju prebivalište u Prijestonici, a studiraju u Crnoj Gori i inostranstvu.

Nagrađena je Marija Ristić, studentkinja master studije na Fakultetu dramskih umjetnosti, čiji je ostvareni uspjeh u prethodnoj godini studija 10,00, studentkinja master studija na Fakultetu za crnogorski jezik i književnost Mirjana Marković, čiji je indeks uspjeha 10,00, studentkinja druge godine Muzičke akademija Martina Kovačević (9,77) i Iva Gopčević Čelanović, studentkinja treće godine Fakulteta likovnih umjetnost (9,76).

Dodijeljene su nagrade i studentima koji studiraju van Cetinja – studentu master studija na Fakultetu pravnih nauka Jovanu Jablanu, (9,73), studentu doktorskih studija Elektrotehničkog fakulteta Ivanu Martinoviću (10,00) i studentkinji master studija na Fakultetu likovnih umjetnosti  Kseniji Borozan (9,97).

U ime studenata obratila se Mirjana Marković, koja se zahvalila Prijestonici na izuzetnom priznanju i na kreiranju ambijenta koji promoviše istinske vrijednosti, prepoznaje i ističe značaj obrazovanja i kulture u našem društvu.

Svojim nastupima, događaj su upotpunili violistkinja Marija Đuranović, pijanistkinja Anja Abramović Vujović i Hor “Luča”.

DRUŠTVENE MREŽE

pratite nas i na
društvenim mrežama

KONTAKT

Adresa: Bajova 2 (kancelarije 1, 2)
Telefon: 041 241 281
E-mail: gradjanski.biro@cetinje.me

BIZNIS ZONA
JEZIK
Prijestonica Cetinje © 2018