Uručene nagrade najboljima na konkursu Slika moje tradicije
19.06.2021

Gradonačelnik Prijestonice Cetinje Aleksandar Kašćelan uručio je nagrade učenicima koji su bili najbolji na literarnom konkursu za učenike osnovnih i srednjih škola pod nazivom „Slika moje tradicije“.

Konkurs, koji je imao i likovni segment, prošle godine raspisalo je Udruženje folklornih ansambala Crne Gore, a dodjela nagrada organizovana je danas na Cetinju. Na konkurs je pristiglo čak 2005 radova.

Gradonačelnik Kašćelan kazao je da je očuvanje kulturne baštine i tradicije, uz njihovu nadogradnju kroz pedagoški i naučno-istraživački rad i kulturnu reinterpretaciju, obaveza je kojoj lokalna uprava odgovorno pristupa.

On je pohvalio Udruženje što je ovu izuzetnu ideju realizovalo sa crnogorskim osnovnim i srednjim školama, dajući tako nemjerljiv doprinos ne samo očuvanju naše tradicije i kulture kroz njeno novo tumačenje, već i jačanju nacionalnog identiteta.

„Ovi događaji pokazuju i kako se ponekad zamagljena percepcija „nas o nama“ vrlo jasno iscrtava u likovnim radovima učenika iz različitih krajeva Crne Gore, koji u umjetničkom izražavanju koriste gotovo identične simbole. Isto  je i sa literalnim radovima, u kojima se lako čita svijest o pripadanju jednom prostoru, zajednici, kulturnom krugu koji se imenuje kao crnogorski ili jednostavno kao Crna Gora. Najljepše u svemu jeste to što to pripadanje ne isključuje nijednu posebnost i što je ono univerzalno. Kultura se uči“, poručio je Kašćelan.

DRUŠTVENE MREŽE

pratite nas i na
društvenim mrežama

KONTAKT

Adresa: Bajova 2 (kancelarije 1, 2)
Telefon: 041 241 281
E-mail: gradjanski.biro@cetinje.me

BIZNIS ZONA
JEZIK
Prijestonica Cetinje © 2018