Muzeji

Cetinje je grad kulture. Takvo je bilo kroz istoriju. Takvo je ostalo i danas. A brojni muzeji i nemjerljiv fond muzealija koji se u njima čuva, učinili su da Cetinje s pravom ponese epitet „grad muzej.“

Dvor kralja Nikole

Muzej istorijskog karaktera sa sačuvanim ambijentom dvora. Prvobitno, 1926. godine, osnovan je kao Narodni muzej, a kasnije i kao Državni muzej Crne Gore. Danas, njegova je ekspozicija memorijalnog tipa, sa akcentom na dvor kao političku instituciju nastalu na određenom stupnju razvoja države, ali i na njegovu ulogu u spoljnopolitičkim odnosima Crne Gore.

Muzej raspolaže sa nekoliko desetina hiljada predmeta, raspoređenih u arheološkoj, etnografskoj i umjetničkoj zbirci, te u zbirkama odlikovanja, oružja, plaketa, pečata, grbova, zastava i fotografija.

Dio muzeja predstavlja i dvorska biblioteka, sa 10.000 raritetnih naslova, među kojima i dva Oktoiha – prvoglasnik i petoglasnik.

Biljarda

Zdanje koje je podigao crnogorski duhovni i svjetovni vladar, pjesnik i filozof Petar II Petrović Njegoš i u kojem su nastala njegova najznačajnija djela. Biljarda je nekadašnja Njegoševa rezidencija, a sagrađena je 1838. godine, po planu Jakova Ozereckovskog. Ime je dobila po prvom bilijarskom stolu u Crnoj Gori, koji je Njegoš donio iz Beča.

Stalnu postavku Biljarde čine Njegoševi lični predmeti, rukopisi, knjige, bogat bibliotečki fond, novac i oružje.

Reljef Crne Gore

Reljef Crne Gore, ili – kako se češće naziva – reljefna karta, smještena je u posebnom, moderno dizajniranom paviljonu centralnog dijela južnog dvorišta Biljarde.

Reljefna karta nastala je u doba austrougarske okupacije Crne Gore – 1916/17. godine. Reljef su izradile vojne okupacione vlasti, a njegova razmjera iznosi 1:10.000.

Etnografski muzej

Zdanje Etnografskog muzeja Crne Gore nalazi se u bivšem srpskom poslanstvu, na Dvorskom trgu.

Eksponati muzeja svjedoče o tome kako su Crnogorci u ranijim epohama privređivali, stanovali, hranili se, odijevali ili izrađivali tekstil. Takođe, postavka svjedoči i o tome koje su oružje i muzičke instrumente koristili Crnogorci kroz istoriju.

Istorijski muzej

Duh gordog Crnogorca, koji se stoljećima borio sa surovim uslovima krša, goleti i nepristupačnog tla, a istovremeno i za odbranu tog tla od spoljnih sila – najbolje se može osjetiti kroz hronologiju datu u Istorijskom muzeju Crne Gore, u zdanju Vladinog doma.

Postavku muzeja čini materijal iz različitih perioda, hronološki raspoređen na šest etapa prošlosti Crne Gore – predslovenski period, srednji vijek, period od XVI do XVIII vijeka, stvaranje crnogorske države (1796 – 1878), moderna crnogorska država (1878 – 1918) i Crna Gora u zajednici sa jugoslovenskim narodima.

Umjetnički muzej

U fondu Umjetničkog muzeja Crne Gore nalazi se više od 3.000 eksponata. U njegovoj „Plavoj kapeli“ smještena je jedna od najpoštovanijih hrišćanskih svetinja – ikona Bogorodice Filermose.

Samu galeriju muzeja čini pet zbirki, među kojima je najbrojnija ona posvećena crnogorskoj likovnoj umjetnosti. Posebnu pažnju privlače sobe posvećene najvećim slikarima crnogorske moderne – Petru Lubardi, Milu Milunoviću, Filu Filipoviću i Dadu Đuriću.

Plavi dvorac

Prijestolonasljednikova rezidencija, od skoro prozvana Plavi dvorac, nalazi se na pogodnom mjestu između gradskih parkova. Izgradjena je 1896. godine.

Prijestolonasljednik Danilo Petrović koristio je rezidenciju do 1916. godine. Između dva svjetska rata u njoj je radila Gimnazija. Poslije oslobođenja, bila je u funkciji galerije i muzeja. Danas, u Plavom dvorcu, nalazi se rezidencija Predsjednika Crne Gore.

DRUŠTVENE MREŽE

pratite nas i na
društvenim mrežama

KONTAKT

Adresa: Bajova 2 (kancelarije 1, 2)
Telefon: 041 241 281
E-mail: gradjanski.biro@cetinje.me

BIZNIS ZONA
JEZIK
Prijestonica Cetinje © 2018